Hayabusa by Fulling Mill

Udice, materijali, stege, alati, konci,...
User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby simpson H » Thu Feb 14, 2013 9:34 am

Sumaher, citas li ti? Rekoh da fush udica ima svuda pa sto bi bilo drugacije u Austriji.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
sale
master of fly fishing
Posts: 2069
Joined: Mon Apr 30, 2007 8:39 pm
Location: Cacak
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby sale » Thu Feb 14, 2013 2:09 pm

Ima kod njih jeftinih stvari i udica i musica , ali oni za razliku od nas u Srbiji dobro znaju sta je kvalitetno a sta ne .
sale-eurofish

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby Boban » Thu Feb 14, 2013 9:48 pm

Tacno je da su i ovi prostori kao i mnogi drugi, izlozeni najezdi losih fly tying materijala, udica pa i musica kao gotovih proizvoda. Produkcija iz Azije i Afrike je sve prisutnija, roba je losijeg kvaliteta ali je i jeftina sto kod mnogih prolazi i jedina je vodilja, naravno pogresna.
Austrija je jos i dobra kakvo se djubre nudi u okruzenju. Vrlo je bitno da se zna gde, kako i kada se kupuje kao i to da li poznajete coveka kod koga se kupuju takve stvari. Nnogi produkti se jednostavno ne smeju kupovati na nevidjeno, udice, dubbinzi, skalpovi, dlaka jelena i slicno. Ja sam imao lose iskustvo i sa koncima koji su stajali ko zna gde i koliko dugo. m****z mi upakovao trulo djubre koje se kidalo kao paucina!
U zadnje vreme kupujem samo kod prijatelja i dobrih poznanika cak i gotove musice, one mustre koje me mrzi da pravim i koje zahtevaju obilje materijala. Nije mi tesko da odem do Loidla ili Klejicha u Becu, u Aos u Grazu a cesto sam i kod Reizingera u Salzburgu na Traunu. Tu se mogu naci fantasticni materijali i odlicne, kvalitetne musice.
Kao sto rekoh Austrija i pored svega je jos i dobra. Nemacka je losija a po mom iskustvu Italija i Svajcarska jos gore. Do duse govorim na ime iskustva od pre dvadesetak godina! To je bio period kada sam pravio ogroman broj musica i bilo mi je potrebno mnogo mustri koje sam skupljao sa raznih strana. Kupovao sam kod u to vreme, vrlo renomiranih vezaca i prodavaca u evropi. Na primer iz Italije kod starog majstora Francesca Palu', iz Svajcarske od legendarnog Hebeisena. Ne zelim nikog da uvredim i omalovazavam ali na stotine musica koje su mi poslali su skoro sve do jedne bile obicno djubre, bilo da se radi o udicama bilo o materijalu. A najgora stvar koja me je dotukla je aljkavost u vezivanju i lakiranju. Tacka na to sve je bilo slanje vise od 500 musica od kojih trista komada plivajucih, Cdc i slicno, upakovanih sve zajedno u maloj plasticnoj kesici! Mozete samo zamisliti na sta je sve to licilo kada sam otvorio paketic? Po meni sto se Svajcarske tice jedini kome skidam kapu je Marc Petitjean. Gospodin od kvaliteta i sa pedigreom! Cujem da su zadnje vreme i nasi vezaci prisutni na tom prostoru ali nemam licnih iskustava. Ubedjen sam da kvalitetom opravdavaju flytying tradiciju zemlje iz koje poticu! :mrgreen:
U Sloveniji se na odredjenim mestima mogu nabaviti kvalitetne musice. Na primer iz Engleske sam nabavljao vrlo kvalitetne mustre i na kvalitetnim udicama, Norveska i Svedska su poznate po lachs-fliegen i meerforellen mustrama izuzetnog kvaliteta. Moram da priznam da Bosna ima fantasticne majstore i kada se obratite na pravo mesto dobijete fenomenalne musice sa vrlo kvalitetnim udicama i materijalom, mada tamo postoji dosta falsiranih modela udica a da mnogi sa tim nisu uopste upoznati!
A za kraj moram da napomenem jedno. Bez obzira da li ste dobar poznavalac musica, dobar musicar ili pak flytying majstor, da li poznajete licno prodavca ili menagera, ako ikada budete u prilici da kupite ili narucite musice onda to ucinite u firmi Umpqua. Exstra klasa udice, materijal, tehnicka izrada musice!
Samo nisam siguran da su ovdasnje ribe voljne da ih grizu, moguce da su im ove domace draze?

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby sumadinac » Thu Feb 14, 2013 11:53 pm

Bobane u pravu si, medjutim poslednjih godina Svajcarska je prepozznala kvalitet pa Kenija I Kina vise ne prolaze, a muve se rade samo na TMC, Daiichi, Knapek, Varivas, Hends I Moser, govorim o ovom delu nemackog govornog podrucja. Petitjean je jako prisutan, medjutim vise sa alatima, cdc om, nego muvama koje su preskupe, dok je kvalitet drasticno opao, sto navodi da je proizvodnju prebacio na Istok ili Afriku. Zale se kupci, ne dobijaju ono na sta su navikli.

User avatar
Djole Nis
master of fly fishing
Posts: 1118
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:09 pm
Location: Nis
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby Djole Nis » Fri Feb 15, 2013 12:08 am

Da ove udice kojih je nekada bilo u ponudi nazovem krs udice tek tako , jednostavno ne mogu. Razlozi su sledeci...

U vreme kada sam pocinjao ozbiljnije da se bavim vezivanjem musica u Srbiji su se mogle naci jedino ove udice pored gamakatsu a da imaju ikavo poreklo na pakovanju.

Nije bilo kartica za kupovinu preko interneta u to vreme te je moja kupovina bila usmerena ka jednom od ova dva modela udica. Tada su mi bile najbolje, jer za druge nisam cuo niti sam mogao tek tako da dodjem do istih. Lagano sa forumima, sa karticama, i ostalo sto prati ovo moderno elektronsko doba moglo se doci do boljih, kvalitetnijih udica i stvari. Samim tim i napraviti paralele.

Ja i danas koristim neke modele tih udica za strimere. Ne menjam ih vec dugo godina. Mnogi modeli strimera i dalje radim na tim udicama. Reklamacije nisam imao na kvalitet udica. Kada sam odlucio da napravim ozbiljan iskorak u izradi musica jeste da koristim kvalitetne udice i zbog nabavke i kontinuiteta odlucio sam se za TMC ali je jedan deo strimera i dalje ostao da se radi na hayabusa udicama.

Za to vreme meni su bile vise nego dobre, mnogo navezanih musica za licne potrebe, mnogo uhvacenih riba, bez polomljenih, bez iskrivljenih i bez zardjalih udica. Jedina zamerka koja bi bila jeste da nisu imali mnogo modela u ponudi te sam time bio ogranicen.

Videcemo i ove nove modele kada stignu. Ovo oko toga sta se sve moze naci u sopovim asirom sveta sve ste rekli tako da tu nema sta da se doda.
Barrio Pro-Team
IFFF Master Certified Instructor & Two Handed Certified Instructor

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby Boban » Fri Feb 15, 2013 7:25 pm

Moja misljenja iznesena u predhodnim postovima su se odnosila manje vise uopsteno na prisutnost nekvalitetnog materijala pa i gotovih proizvoda u ovom slucaju musica u ovom delu evrope koje se nudi kao povoljna i jeftina altrnativa! Pod najezdom jeftinoce iz azijskih i africkih zemalja vrlo cesto budemo prevareni pa treba strogo voditi racuna jer su u kombinaciji i neki veliki i poznati prodavci sa evropskih prostora. Kada su napadnute zemlje sa velikom musicarskom tradicijom kao Austrija, Svajcarska, Francuska sta je onda ostalo za Poljsku, Cesku, Slovacku, Rumuniju i ostale?
Ko se malo vise bavi ovom problematikom i profesionalnije odnosi prema flyfishingu i flytyingu vrlo lako i brzo uocava razlike i veoma brzo se prestrojava tamo gde treba.
U konkretnom slucaju Haybusa udica, moje iskustvo je izvanredno i datira skoro desetak godina. Ja posedujem jos preko hiljadu komada prvih serija koje su bile pod patronatom
"Office Fina" u cijem sastavu je bila Haybusa. Danas su oni samostalni, produkcija je i dalje u Japanu i izuzetno su kvalitetne udice. Modeli: 752, 373,572,372 su odlicni modeli za suve musice i emergere dok su modeli: 552,753, ili pak Abd 351 jos uvek ne prevazidjeni modeli za pojedine strimere! Naravno treba napomenuti da je materijal High Carbon Steel, fantasticne zavrne obrade u titan i crnoj boji, hemijskim tretmanom su ostrene i vrlo pouzdane! Ja rado koristim ovu marku udica i nemam ama bas nikakvih primedbi i zamerki. Jednostavno udice vrhunskog kvaliteta!

User avatar
Djole Nis
master of fly fishing
Posts: 1118
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:09 pm
Location: Nis
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby Djole Nis » Fri Feb 15, 2013 8:11 pm

Slazem se u svemu sto si napisao.

Moj post je moja strana vidjenja ovih hayabusa koje su se prodavale po 10 komada (mislim i da se jos uvek prodaju), a na komentarre da su stavljene u kos sa skart udicama.

Za porast niskokvalitetnih musica u ovim zemljama, pretpostavljam da su krivi sami kupci a ne prodavci. Kad ne bi kupovali lose imitacije i prodavci bi se brzo dozvali pameti. Sa druge strane problem je naci dobru cenu za dobar kvalitet, jer ona ne moze biti ista kao i cena musica iz afrike, kine i sl zemalja.
Barrio Pro-Team
IFFF Master Certified Instructor & Two Handed Certified Instructor

User avatar
DonCarleone
instructor
Posts: 591
Joined: Thu Oct 18, 2007 7:42 pm
Location: Svajcarska

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby DonCarleone » Sat Mar 02, 2013 7:52 pm

Nisam dugo u poslu sa Musicarskom opremom, ali sam primetio i razlog postojanja skart materijala na trzistu...
Svi hoce da se obogate preko noci.... Ne moze.... Skart udice (bez porekla itd) 1000 kom oko 20 € kostaju u nabavci, pa vidite posto se prodaju. Rdjaju , pucaju ispravljaju se na najmanji trzaj.... Problem je, jer ti neki sitni (tapkarosi) preprodavci ne mogu da dodju do kvalitetne robe, jer svaki ozbiljan proizvodjac trazi postojanje prodajnog prostora, i to je razlog zbog cega sam otvorio prodavniicu... Niko, od markiranih, Orvis, Hareline, Wapsi, Petitjean, Vision...... Nece da isporuci robu ukoliko nemas prodajni prostor.... Zato se pojavljuju ljudi koji preprodaju raznorazne budalastine po internet berzama po niskim cenama, a posle toga odete, kod Brumana, Hebeisena, Bernharda, pa i kod mene i nadjete to s****e da ne bi smo izgubili klijente..... Medjutim to je bila zabluda..... Imao sam na lageru 20 stega iz indije i davao bud zasto ljudi nece da kupe , uzimaju kvalitet, imam alata iz indije, nece da ga pogledaju..... Tako da je to samo farsa preneta sa kojekakvih internet berzi gde se to prodaje pocetnicima i laicima. I mogu vam reci da je to dobro. Kupe smece na ebay, ricardo...... a onda dodju kod nas da se zale.... I ne pitaju za cenu i ne zale pare... :lol: :lol: :lol: :lol:

Taj trend se pojavio svuda, ali je ostao samo u nemackoj i francuskoj. U nemackoj jer je tamo jako podeljen stalez, a fancuskoj je jedini veliki isporucilac TMC.....

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby pex » Sat Mar 02, 2013 8:12 pm

Ako ne znas sta je dobro pitaj sta je skupo...i otvori oci...duplo....

Vazi za udice ali i stege i alat....ako vezujemo za sebe muve, to je mozda najvise 500kom u sezoni (ko je bas aktivan) moze se zadovoljiti indijskim priborom...za par godina, ali onda opet kupovina...a onako kako ja gledam ko moze sebi da priusti kazem uvek "samo najbolje je dovoljno dobro..."...podjemo od udice, preko tipeta, kanapa, stapa i opet od udice preko konca materijala sve do gotove muve....divlji zec je dobar, kada ga ofarbam opet je dobar...ali gotov ofarbani dabing je extra, i stedi vreme....tako da kako god okrenes d**e je pozadi...i nema sta da se brine...
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby simpson H » Sat Mar 02, 2013 10:20 pm

DonCarleone wrote: a fancuskoj je jedini veliki isporucilac TMC.....Pa koji ce im drugi isporucioci kada su Francuzi uvek bili patriote. Imaju svoj VMC sa jako dobrim modelima.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
DonCarleone
instructor
Posts: 591
Joined: Thu Oct 18, 2007 7:42 pm
Location: Svajcarska

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby DonCarleone » Sun Mar 03, 2013 3:03 pm

simpson H wrote:
DonCarleone wrote: a fancuskoj je jedini veliki isporucilac TMC.....Pa koji ce im drugi isporucioci kada su Francuzi uvek bili patriote. Imaju svoj VMC sa jako dobrim modelima.


Nisam mislio samo na udice. Tu su ok vec sam gere pisao generalno o materijalima. Ali i pored njihovog VMC-a imaju u ponudi Tiemco...

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1792
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Re: Hayabusa by Fulling Mill

Postby oldsurehand » Sun Oct 02, 2016 7:50 pm

Naleteh na vrlo kvalitetne Hayabusa udice, ali ne za pastrmske musice, vec na modele koji su dobri za slano musicarenje. Hayabusa model 288733 oblikom podseca na Owner Flyliner ili Gamakatsu SC15:

20161002_113838.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"You do not ask a tame seagull why it needs to disappear from time to time toward the open sea. It goes, that's all." B. Moitessier


Return to “Materijali i alati”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests