FC na Balkanski način

Tehnike zabačaja, saveti, trening,...
rakic fly
fly fisherman
Posts: 100
Joined: Sat Feb 06, 2010 7:16 pm

FC na Balkanski način

Postby rakic fly » Sat Feb 27, 2010 4:25 pm

Pozdrav svima! Potrebna mi je mala pomoć. Čitaajući neke teme i kroz razgoovor sa nekim prijateljima, o istim, shvatio sam sa da neki od njih baš imaju problema sa razumevanjem tekstova, pre svega zbog neiskustva i ne poznavanja engleskog jezika. Kako mnogi vole pisati o FC, zamolio bih Vas da neko napiše : Nazive zabačaja ( engleski , srpski ) i objašnjenja kako se izvode. Takođe i neki klip da postave. Napomenuo bih da iz Vaših tekstova na ovu teemu, uče pretežno početnici. Dosta njih upućujem na ovaj Forum, ali su mi neki u startu rekli '' Pa tamo su profesionalci'' :) Mnogo toga može da se nauči preko ovog sajta, pa bilo lepo, da se neko, kome nije problem, posveti ovoj temi. Hvala

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: FC na Balkanski način

Postby simpson H » Sat Feb 27, 2010 4:30 pm

Masu stvari vezano za FC nije uopste jednostavno prevesti. Zato se niko i ne upsta u taj problem, neuporedivo je lakse nauciti 10-15 termina na engleskom. Da ne bude lupetanja kao u nekim drugim oblastima tipa "radjajuca rojenka" i slicno.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
Nenad Bugarcic
guide
Posts: 335
Joined: Mon Nov 03, 2008 5:14 pm
Location: Beograd
Contact:

Re: FC na Balkanski način

Postby Nenad Bugarcic » Sat Feb 27, 2010 5:20 pm

Rakicu pozdrav,

Mozda bi najbolje bilo da pitas ili taj neko koga si uputio konkretno sta te_vas interesuje,tacnije koji termin vam nije jasan?! Siguran sam da ce te vrlo brzo dobiti odgovor!

rakic fly
fly fisherman
Posts: 100
Joined: Sat Feb 06, 2010 7:16 pm

Re: FC na Balkanski način

Postby rakic fly » Sat Feb 27, 2010 10:08 pm

Pozdrav. Sada sam bio sa nekima na kafi, pa smo upravo o ovome razgovarali. Ne misle ( valjda ) u bukvalnom smislu PREVOD, vec , recimo, naziv zabačaja i osnovni termini ( na engleskom ) da se u kratkim crtama objacne. Znači Dinamichki Roll je .... ( objašnjenjne ) ili, osnovne ''vrste'' zabačaja su : .. pa nešto što ih karakteriše... loop je : ...( Roll c, Switch c, Forward, D loop, Staticni Roll.. ) ... Upućujem ljude na ovaj sajt. I , nekima je ''neprijatno'' da pitaju. Ja pitam, šta god mene ili njih interesuje. Ni ja neke stvarni ne znam. Ali, naučiću od onih koji znaju. Hvala

User avatar
Nenad Bugarcic
guide
Posts: 335
Joined: Mon Nov 03, 2008 5:14 pm
Location: Beograd
Contact:

Re: FC na Balkanski način

Postby Nenad Bugarcic » Sat Feb 27, 2010 10:54 pm

rakic fly wrote:Pozdrav. Sada sam bio sa nekima na kafi, pa smo upravo o ovome razgovarali. Ne misle ( valjda ) u bukvalnom smislu PREVOD, vec , recimo, naziv zabačaja i osnovni termini ( na engleskom ) da se u kratkim crtama objacne. Znači Dinamichki Roll je .... ( objašnjenjne ) ili, osnovne ''vrste'' zabačaja su : .. pa nešto što ih karakteriše... loop je : ...( Roll c, Switch c, Forward, D loop, Staticni Roll.. ) ... Upućujem ljude na ovaj sajt. I , nekima je ''neprijatno'' da pitaju. Ja pitam, šta god mene ili njih interesuje. Ni ja neke stvarni ne znam. Ali, naučiću od onih koji znaju. Hvala

Evo upravo pregledah stare teme i imas apsolutno sve odgovore i to na pravim mestima! Pretrazujte postove od pocetka u flycasting forumu i 100% nalazite sve sto vam treba!!! ako neceg ne bude ne, ustucavajte se(ni ja nisam)..veruj da vecina jedva ceka da pomogne,odgovori!!!
poz i samo lagano
evo malo pomoci
Znači Dinamichki Roll je viewtopic.php?f=7&t=818

pregledajte kvizove(steta sto nema slika ...bilo bi dobro da se vrate)...ima dosta toga! u sustini na ovom forumu ima sva teorija vezana za flycasting

rakic fly
fly fisherman
Posts: 100
Joined: Sat Feb 06, 2010 7:16 pm

Re: FC na Balkanski način

Postby rakic fly » Sun Feb 28, 2010 12:06 am

OK. Hvala ! Pošto neki nemaju net, videću ta odvojim jedan dan, da izvučem sve iz tema i da odštampam za ove moje. Hvala još jednom. I , naravno, sve što zaškripi, koga ću pitati , nego ostale sa Foruma :mrgreen:

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: FC na Balkanski način

Postby simpson H » Sun Feb 28, 2010 12:15 am

Najkompetentniji za to su instruktori Fly Castinga, svi su clanovi foruma i siguran sam da ces moci da dobijes adekvatne odgovore od njih.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
EsoX
Carp Ninja!
Posts: 3280
Joined: Thu Apr 26, 2007 1:02 am
Location: ...u mulju do kolena!
Contact:

Re: FC na Balkanski način

Postby EsoX » Sun Feb 28, 2010 3:52 am

Mislim da nema razloga da bilo kome bude neprijatno da postavi pitanje, upravo takva pitanja su i osnova "zdrave" diskusije na forumima. Ali svakako je vrlo tesko o svemu ovome pisati u kratkim crtama u okviru samo jedne teme ali evo bar za pocetak odgovori na postavljena pitanja.

Musicarski zabacaji se mogu podeliti u dve velike grupe a to su:

Overhead (neki bukvalni prevod bi bio zabacaji koji se izvode preko glave, mada vrlo glupavo zvuci) kod ovih zabacaja za ''load'' odnosno punjenje stapa se koristi iskljucivo tezina musicarske strune, po podizanju sa vode struna je do zavrsetka zabacaja kod zabacaja iz ove grupe uvek u vazduhu. Overhead zabacaji se sastoje iz dve faze to su forward cast (prednja faza kada se konac zabacuje unapred) i beck cast (kada se konac zabacuje unazad). Najednostavniji primer za zabacaje iz ove grupe je "pickup and laydown" (u prevodu bi ovo bilo podigni strunu i spusti je nazad) odnosno zabacaj u kome strunu podignes sa vode i pustis je da se odmota iza tebe ( sve ovo je beck cast faza zabacaja jer strunu prakticno zabacujes iza sebe), a zatim strunu kada se odmota zabacis ispred sebe, ovaj deo zabacaja je forward cast jer strunu zabacujes unapred. Cesto mozes cuti i termin "false cast" ili lazni zabacaj koji se odnosi na zabacivanje "u prazno" kada se muva nespusta na vodu vec se samo dodaje jos malo strune u zabacaj ili se koristi za susenje muve.. U ovu grupu overhead zabacaja spadaju i elipsoidni zabacaji kod kojih se vrh stapa prilikom zabacaja krece po elipsoidnoj putani, tu su jos i prezentacioni zabacaji poput reach casta, tuck casta, curve casta....

basic overhead cast (osnovni overhead zabacaj)
Image


Drugu veliku grupu zabacaja cine vodeni zabacaji. Zajednicko za sve ove zabacaje je da se za punjenje stapa koristi pored tezine strune i sila koja se javlja izmedju vodene povrsine i strune. U ovu grupu zabacaja spadaju roll cast (staticki i dinamicki), snake roll, switch, snap "Z", snap "T".... Osnovu vodinih zabacaja svakako cini roll cast ili u prevodu kolutni zabacaj.

roll cast (kolutni zabacaj)
Image

Moze se uociti razlika da beckcasta faza (bar ne ono sto se naziva beck castom kod overhead zabacaja) kod ovog zabacaja gotovo ne postoji jer se struna ne podize u vazduh vec se podizanjem vrha stapa iza sebe struna dovodi u takav polozaj da formira takozvani "D Loop" (posto stap i struna iza ribolovca formiraju oblik nalik latinicnom velikom slovu D). Kod statickog roll casta posle podizanja i formiranja "D loopa" struna pre zabacaja se ne krece, dok se kod dinamickog krece u forward fazu zabacaja dok se struna jos uvek krece unazad.
"Pike looks like, acts like, and is a top-level predator. Just as you are. Flyfishing for pike is a contest between equals." Barry Reynolds

rakic fly
fly fisherman
Posts: 100
Joined: Sat Feb 06, 2010 7:16 pm

Re: FC na Balkanski način

Postby rakic fly » Sun Feb 28, 2010 6:26 pm

Ovo je odlično !!! Mnogima će puno značiti !! Sada sam bio sa prijateljem na vodi , pa na travi . Bacali smo malo . Imao je problema sa izbačajem. Naravno, tehnika je u pitanju, ali, dosta je i do pribora. Recimo, max izbačaj sa njegovim SAGE Launch #5 , 9' i sa nekom strunom koju je uzeo , ko zna gde, do 10m i to , kada mu se posteći. Probao sam i ja. Kada stuna krene kroz vođice, kao da su oštećene.Takav zvuk ima. I mislio sam da je do štapa. Danas je stavio drugu strunu, Vision Ex. Dist. Izbaci opušteno 14-15m bez predveza. Mereno metom i obeleženo! Lično sam merio. Ja sam iz prvog puta sa tom kombinacijom bacio 22m i redovno ponavljao 20-23 i jednom uspeo 24. Čekam Zeku da dođe uskoro do mene pa da vidi i on. Ali imam problem !! Sa mojim štapom mogu 20, ali za 2h bacanja, samo jednom oko 22m ( sve je bilo bez predveza ). Ne mogu sa svojim štapom da bacam koliko sam ogao sa starim ni blizu. Mučim se za 20+ !! A imam Sage Z Axis #5, 9' . Zato kažem, čekam da neki od boljih bacača, dođu kod mene u goste i da vide u čemu je problem !! Ovo su velike daljine, da, ali s' obzirom na to da mašem veoma dugo, doduše, samouk sam, izbacivao sam i više, što neki lozničani znaju ( 29-30m , doduše sa Scierra 6-7 sa kojim sam godinama pecao ) :mrgreen:


Return to “Flycasting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests