Kako pravilno odabrarti kanap za DH stapove?

Tehnike zabačaja, saveti, trening,...
User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Kako pravilno odabrarti kanap za DH stapove?

Postby Boban » Thu Feb 11, 2010 8:36 pm

Pitanje za EFFA instruktore i one koji imaju iskustva sa DH stapovima.

Zeleo bih sledece sezone da probam loviti sa DH stapovima, ali ne sa nekim vecim ili tezim jacinama vec klasom od prilike 7/8 prilagodjenom terenima i velicini ribe koja je prisutna u tim revirima, krupnija pastrmka i mladice maksimalne velicine do jednog metra. Ocekujem stap 12’3“ vrlo brze akcije i apsolutni sam pocetnik sa dvorucnim stapovima. Pitanje bi bilo: „Koji kanap, odnosno koji tip kanapa odabrati u konkretnom slucaju“. Klasicne spey kanape sa duzim kajlom,Versi tip kanape ili pak Skagit tipove sa kracom glavom. Trebam glave plivajuce, intermediate kao i brzo tonuce (sinking tip). Napominjem da sa Versi tipovima( Multi tip) kanapima za jednorucne stapove uopste nisam bio zadovoljan pa to sve jos vise komplikuje moj problem.

Hvala puno
Boban

memo(EFFA)
fly fisherman
Posts: 78
Joined: Mon Feb 08, 2010 9:19 pm

Re: Kako pravilno odabrarti kanap za DH stapove?

Postby memo(EFFA) » Thu Feb 11, 2010 9:24 pm

Pozdrav ! Bobane predlozio bi ti Easi-Cast Floating Spey Line (mid Head) idealna visestrana snura za DH mjerom odsjecena za Spey-tehniku.Posebno odrwedzena za pocetnike sa dvorucnim stapom.Kojla (teziste) je od 17,4 do 21,7 m zavisi od jacine stapa .Farba je Chartreuse jacina snjura ide od 7,8,9do 10 . lova(cijena) je 74 € .

User avatar
Zeka
master of fly fishing
Posts: 1081
Joined: Sat Jun 30, 2007 7:21 pm
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Kako pravilno odabrarti kanap za DH stapove?

Postby Zeka » Thu Feb 11, 2010 11:55 pm

E Bobane,wellcome to club.I ja sam skoro počeo sa DH,a ova zima nikako da prođe,da izađem na Dunav.Moj štap je GUIDELine LPXe od 13',brz je,i za njega mi je stigla H/I glava od 10,8m.To bi bilo odprilike za skandinavski stil.Za lijepe lupove,kako kaže Simp,ili WC2 ili neššto malo duže glave.E sad,ja bih ti o teoriji mogao prepričavati sve što sam isčitao na netu,ali ja to ne volim.Pa kad prođe zima,ili bar snjeg okopni,ili sutra bude kao danas +7,pa već sutra izađem na Dunav,eto me sa rezultatima.

Po meni,treba poznavati sve stilove DH,pa i skagit .
Image

User avatar
EsoX
Carp Ninja!
Posts: 3280
Joined: Thu Apr 26, 2007 1:02 am
Location: ...u mulju do kolena!
Contact:

Re: Kako pravilno odabrarti kanap za DH stapove?

Postby EsoX » Fri Feb 12, 2010 1:27 am

Mislim da se ova tema mozda nalazi u pogresnom forumu i da bi vise odgovarala u forumu strune ili musicarski stapovi ali nema veze... ja nemam mnogo iskustva sa spey stapovima jedno kratko vreme sam ga koristio za musicarenje bucova ali na vecini terena gde pecam single heand stapovi su mnogo bolje resenje. Svakako je dosta pipavo odabrati adekvatnu strunu za dvorucni stap i nimalo tako jednostavno. Definitivno je pogresno birati stap i strunu bez razmisljanja za sta ce ona sluziti. A jos nezahvalnije davati neku preporuku ovako na slepo i bez mnogo podataka... Generalno strune kracih glava kao one namenjene za skandinavsku skolu ili skagit strune su zgodne ako ces ispucavat strunu a zatim je privuci, kao recimo kad se radi o lovu strimerima, dok su klasicne spey strune malo nezgodne za tako nesto jer nisu predvidjene za takav ribolov.. ali ako na umu imas da pecas recimo sa nimfama na vecoj distanci ili da strimer vodis down-strea-driftom ne dodavajuci mnogo strune u igru u svakom novom zabacaju dobro su resenje klasicne spey strune koje imaju duzu glavu... Stapovi ove duzene se uglavnom koriste sa kracim glavama, znaci skandinavske skola ili skagit! Ako si se vec opredelio za adekvatan stap i cekas da ti stigne i u glavi imas ideju da li ti treba struna sa duzom ili kracom glavom na riovom sajtu mozes pronaci preporuku koje sve strune odgovaraju tvom stapu http://www.rioproducts.com/page.php?recKey=9 , ili jednostavno preporuku potrazi na http://www.speypages.com/ sajt koji okuplja veliki broj zaljubljenika u dvorucne stapove!
"Pike looks like, acts like, and is a top-level predator. Just as you are. Flyfishing for pike is a contest between equals." Barry Reynolds


Return to “Flycasting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests