Varivas Airs i Guideline Highwater

Kanapi, predvezi, tipeti, podloge
User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Varivas Airs i Guideline Highwater

Postby simpson H » Tue Jun 14, 2011 12:23 pm

Odmah da kazem da se radi o dve izvanredne ribolovne strune, sasvim univerzalne a pisem o njima jer su mi trenutno najsvezije pa sam ih probao naizmenicno vise dana.
Obe WF6F sa stapom Marryat Tactical, i obe su mu izvanredno legle. Obe imaju vrhunske plovne karakteristike, lako se odvajaju sa vode zahvaljujuci konstrukciji glave i tim plovnim karakteristikama. Bacaci bi rekli da im lepsu boju ima Varivas (bright orange) ali to je subjektivna stvar. Interesantno je da su obe memory free strune i imaju vrlo slicnu tvrdocu coatinga. 27m je neka standardna duzina iako vecina nasih musicara voli 32-42m (za iste pare vise strune :mrgreen: ).
Sto se kombinacije sa ovim stapom tice, Varivas ga puni momantalno a GL vec posle nekoliko metara.
Varivas je tipicna TT-olika :D struna ali po meni vise uravnotezena zbog nesto manje debljine glave od TT. Tejper je vrlo sican TT-u pa zato i kazem da je TT-olika struna. Ono sto konstrukcijski izdvaja ovu strunu od slicnih je jezgro napravljeno od monofila. Struna izvanredno leti kroz karike i dobija se osecaj da ona prosto klizi kroz njih glatko. Analogno tome izbacuje se bez bilo kakvih teskoca sa minimalnim brojem laznih zabacaja, opusteno i glatko totalno bez snage.
Guideline Highwater je zaista izvanredna struna. Pliva takodje vrhunski i odlicno se odvaja od vode a ima tejper po mom ukusu. Dovoljno brza i agresivna sa izvanrednim i rekao bih jako trajnim, coatingom otpornim na habanje (isto je i za Varivas i to dokazano u praksi). Coating srednje tvrdoce omogucava besperkoran let i klizanje kroz karike a kao prednost u odnosu na Varivas joj dajem sto se besprekorno kontrolise u vazduhu i sa vecim duzinama. Duzina glave je 14.5m (Varivas 13m) i tu je po svoj prilici kluc ovakvog uspeha. Jedina zamerka koju bih realno imao na ovu izvanrednu strunu, je njena cena, ali ako se ispostavi da je trajna kao sto deluje onda ni cena nije sporna. Imao sam priliku da pecam sa strunom koja je besomucno bacana po ivadi, ne fali joj apsolutno nista sem sto je malo promenila boju ali je zadrzala sve svoje karakteristike. Cak i plivanje nije ni najmanje ugorzeno.

U svakom slucaju obe strune imaju toplu preporuku ako pricamo o vrhunskim radnim strunama za sve situacije. Sigurno da ima struna specijalne namene koje su u nekim segmentima bolje od ove dve (teski strimeri, extremne daljine,...) ali sa ribolovackog aspekta WF strune za sve situacije (univerzalne) i Varivas i GL su besprekorne.

Ovo nije bilo poredjenje dve strune vec cisto predstavljanje clanovima foruma dva proizvodjaca o kojima se nedovoljno zna kod nas.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Re: Varivas Airs i Guideline Highwater

Postby Boban » Wed Jun 15, 2011 12:08 am

27m je neka standardna duzina iako vecina nasih musicara voli 32-42m (za iste pare vise strune :mrgreen: ).

Jel mislis na metrazu ili kilazu? :wink:

Nemam iskustva sa tim Varivas Airs kanapom. Interesuje me da li je stvarno moguce da ima tanju glavu od TT.

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Varivas Airs i Guideline Highwater

Postby simpson H » Wed Jun 15, 2011 8:53 am

Tebi je makar jednostavno da proveris i probas. Uporedis svoju sesticu TT sa Valentinovom Varivas (njegova je samo druge boje), pa cak i probas njegovu strunu na svom stapu.
Nisam merio sublerom da bih ti rekao tacne dimenzije ali ocigledno je tanja cim se vidi i oseti pod prstima razlika.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.


Return to “Strune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests