Varivas Airs WF5 vs TT5

Kanapi, predvezi, tipeti, podloge
User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Varivas Airs WF5 vs TT5

Postby simpson H » Tue Aug 17, 2010 9:40 pm

Posle pauze od nekoliko godina pre nesto vise od mesec dana opet pazarih TT strunu i isto mi se desava kao i onda . Jednostavno ja mislim da je to precenjena struna, ne u smislu njene cene vec u pricama i hvalospevima o njoj. Nista posebno, dobra struna ali ni u jednom jedinom detalju nije za padanje na teme. I posto hocu oranz strunu posto poto, vratim se ja lepo na Varivas Airs Fly line i opet se odusevim sa ovom strunom.

Memoriju nema, pliva kao nenormalna, super konstrukciju glave ima i jako lepo se kontrolise na svim daljinama. Coating spada u srednje tvrde tako da jako glatko i klizavo leti kroz karike sto je meni jako bitno sa izuzetno tankim Recoil karikama na stapu. Po meni definitivno TT nema sta da trazi pored ovog punokrvnog Japanca.
Struna klase 5 je jedva malo "jaca" od nominalne tezine za tu klasu (prvih 9.14m strune je tesko 9.5g a optimum klase 5 je 9.1g) tako da Varivas Airs odlicno "lezi" brzim stapovima. Za razliku od TT momentalno "puni" stap sa jedva izvucenih metar od vrsne karike (na mom stapu TT se oseti tek sa oko 2m) i nema potrebe za dodatnim "friziranjem" zarad boljeg turnovera. TT definitivno ima problem dok se ne odsece vrsnih 20-25cm. Za TT je poznato od ranije da se bolje ponasaju Orange od Ivory, verovatno usled dodatog pigmenta da je malo promenjen coating. I Varivas se pravi u dve slicne boje Sand i Orange , s'tim sto ja zaista nisam primetio razliku medju njima u performansama. Sto se konusa tice jako su slicni konstrukcijski ali mora se priznati da je takva konstrukcija ipak patent TT-a.
Jezgro kod TT je "klasicno" pleteno (braided core) dok je kod Varivasa monofilno. Coating je radjen po posebnoj "Airs" tehnologiji sa 6 vazdusnih rupa radi poboljsavanja plovnosti. Sam proizvodjac kaze da je plovnost veca od ostalih struna za 20% mada licno mislim da je cifra preterana. Jednostavno najveci proizvodjaci danas nema sanse da dozvole sebi taj luksuz da neko bude u bilo kom segmentu bolji za 20%. Ono sto je jos interesantno za Varivas strunu je da se jako malo isteze i to je sasvim primetno. To bi trebalo da obezbedi bolje ubadanje ribe pogotovo na vecoj daljini, a ko misli da je ovo nevazno grdno se vara.

Sve u svemu misljenja sam da Varivas jede TT za drucak a kada se pogleda cena jede ga i za uzinu. Cena Varivasa je 45-50e u zavisnosti od kursa jena i funte.

E sad izabrao sam da poredim ove dve strune samo iz razloga slicne koncepcije njihovoh tejpera, sto ih svrstava u allaround-svestrane strune za musicarenje. Vec dugo se kanim da napravim uporedni review nekoliko najcesce koricenih struna kod nas, RIO, Scientific angler, TT,... ali za to je potrebno nekoliko dobrovoljaca (ili darodavaca :grin: ) i mnooogo vremena. Nadam se da cu tako nesto odraditi na jesen.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1764
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Re: Varivas Airs WF5 vs TT5

Postby oldsurehand » Tue Aug 17, 2010 11:40 pm

Boki,

Po opisu bih rekao da je sjajna struna. Interesantno da se Varivas proizvodi uglavnom tesko nalaze po Americi. Zaista steta, jer mi se njihove udice mnogo svidjaju. Vidjao sam doduse neke shooting strune, koje su mnogo nahvaljene za lov po hladnom vremenu/vodi. One takodje imaju te komore sa vazduhom u jezgru, a cini mi se da je pre nekoliko godina Orvis nudio slicne predveze, koje je bez sumnje, za njih radila kompanija Varivas. Nisam video da bilo ko drugi koristi tu tehnologiju sa vazdusnim komorama.
"You do not ask a tame seagull why it needs to disappear from time to time toward the open sea. It goes, that's all." B. Moitessier

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Varivas Airs WF5 vs TT5

Postby simpson H » Tue Aug 17, 2010 11:51 pm

Da, imam ja taj shooting line Airs 23lb. Dosta interesantnoh prozivoda ima i medju predvezima. Medjutim ovaj shooting line je jako popularan a vidim da ga masovno koriste i svi sexylooperi.
Na zalost vise se ne proizvodi Airs predvez radjen po istom sistemu, jer je bio strahovit. Sto se vise ne pravi nemam pojma, verovatno je neisplativ. Srecom ni ostali predvezi ne zaostaju po kvalitetu a kao neobican bih izdvojio Yamame Flat Butt leader koji je zaista fantastican. Takodje vrhunski je i njihov underwater-wet leader sa debelim butt delom i konusom od svega 20% ukupne duzine a sve ostalo otpada na tipet deo. Odlicno resenje za nimfarenje i mokre musice.
I sam znas kakvi su Japanci, o svemu vode racuna do najsitnijih detalja.

Ova Airs struna je zaista izvanredna i predstavlja prilicno univerzalno resenje. Znam odlicno i da je trajna jer sam prethodnu godinu dana vrljao iskljucivo po travi (ali i po betonu).
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Varivas Airs WF5 vs TT5

Postby simpson H » Thu Aug 19, 2010 10:12 am

Evo jos nekih zapazanja u vezi Varivas i TT jer su juce obe bile na vodi. Kada se drzi dosta strune u vazduhu, TT vise opterecuje stap, deluje teza iako je nisam merio. Kod Varivasa nije toliko drastican prelaz i toliko razlicita debljina running line-a u odnosu na glavu kao kod TT ali obe po meni imaju tanak runnig line. Vrlo se slicno ponasaju i fantasticno lete kroz karike. Sto se tice plivanja obe odlicno plivaju, nisam mogao da primetim razliku medju njima tako da o onih 20% nema govora. Podizu se sa vode i jedna i druga vrlo slicno. Imam utisak da su vodeni zabacaji nesto laksi i bolji sa Varivasom ali za konacan sud ima da angazujem doktora za switch Zeku iako je TT fan :grin:
Bez obzira na sve, cini se da je rec o vrlo slicnim strunama a kad se pogleda cena Varivas se cini kao extra resenje.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.


Return to “Strune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests