Page 1 of 21

Fazanov rep

Posted: Mon May 28, 2007 9:09 am
by VladaBG
Voleo bih da neko iskusniji kaze koje su razlike izmedju takozvanog "americkog" i standardnog nacina vezivanja kao i jos neki bitan detalj kod ove nimfe?

Posted: Mon May 28, 2007 3:16 pm
by oldsurehand
Vlado,

Originalni Sawyer-ov recept iz knjige Trout and the Nymphs (1958) zahteva samo dva materijala-fazanove isperke i tanku bakarnu zicu. Konac se ne koristi, jer je Sawyer eksperimentisao sa ovom nimfom u godinama oko II sv. rata i u nedostatku konca za vezivanje koristio je bakarnu zicu odmotanu sa transformatora. Znaci isperci se standarno pricvrste, uviju i obmotaju, porebre zicom u kontra smeru do okca, gde se veze par polucvorova, zatim se zica vrati unatrag do kraja toraksa, krajevi isperaka presaviju da formiraju toraks i ucvrste sa par polucvorova preostalom zicom. Dobija se nimfa tankog profila koja odlicno imitira plivajuce nimfe Baetidae-a. Ova verzija nema nozice, jer ih ove nimfe, sjajni plivaci, prilikom plivanja saviju i nisu previse uocljive.

Americka verzija koristi konac za vezivanje. Bakarna zica je tu da napravi rebra. Za toraks americke verzije se koriste paunovi isperci. Za pokrov toraksa koristi se takodje fazanovi isperci, koji kada se prevuku i ucvrste kod okca, ostave se nesto duzi i podele, tako da formiraju nozice. Americka verzija nimfe nije tako minimalisticka kao Sawyer-ova, koristi i fazana i pauna, a profil koji se dobije je nesto zdepastiji i odlicno imitira nimfe familije Ephemerellidae.

Posted: Mon May 28, 2007 7:23 pm
by Alexa
Vlado,
mislim da sazetije i bolje objasnjenje nisi mogao da dobijes!

Hvala Vladanu i pozdrav obojici!

Aco Ivanovic.

Posted: Tue May 29, 2007 8:32 am
by VladaBG
Sta dodati ovakvom objasnjenju a da ne bude suvisno,izuzetno opisano,HVALA najlepse...

Posted: Thu Jul 19, 2007 7:48 pm
by oldsurehand
Slucajno sam nabasao na ovu stranicu, gde mozete videti Sawyer-a kako vezuje svoju legendarnu nimfu korak po korak. Sto kazu, slika vredi vise od reci...

http://www.salisburydistrictac.co.uk/gallery_4.htm

Posted: Thu Oct 18, 2007 9:14 pm
by Alexa
Kako su se "stari vukovi" u liku Frenka Sojera i njemu slicnih pobrinuli da nas na vodi ne boli puno glava! Opet su se mali Fazanovi Repovi (#18 i 20) pokazali nezamenjivima u oktobru, u lovu lipljena.

Mogao bi ovaj Renceti sa Vlasini da veze kojega, onako radi reda 8)

Posted: Thu Oct 18, 2007 9:49 pm
by Zox
Toliko sam se "zablesavio" gledajući faze izrade da sam tek u 4-toj turi video i tekst ispod slike :D
Hvala Vladane :D

Posted: Thu Oct 18, 2007 9:56 pm
by simpson H
Alexa wrote:Mogao bi ovaj Renceti sa Vlasini da veze kojega, onako radi reda


Mogao bi, ali on je udice 18 i 20 video samo u katalogu :D :D

Posted: Thu Oct 18, 2007 11:32 pm
by flydoc
Nista mi drugo ne preostaje nego da radim step by step fazana, a ja mislio da radim zeca.., no to ce ostati za drugi put. Gde cu sad ni levo ni desno. Levo profesor desno gazda aj sad? ko ce me brani :wink: Boki imam fazana za #20 i slikacu ti :D

Posted: Fri Oct 19, 2007 10:16 am
by Alexa
flydoc wrote:Nista mi drugo ne preostaje nego da radim step by step fazana, a ja mislio da radim zeca.., no to ce ostati za drugi put. Gde cu sad ni levo ni desno. Levo profesor desno gazda aj sad? ko ce me brani :wink: Boki imam fazana za #20 i slikacu ti :D


Napravi kompromis! Recimo, uradi telo od fazana (i krilne pupoljke) a grudi od zeca i eto ti muve, i to lovne bato :lol:
I daj joj ime, nesto poput: "gazdaprofina" :shock:

Posted: Fri Oct 19, 2007 11:54 pm
by flydoc
Kompromis :wink: mozda i udje u knjigu onih 1500+ naj muva? :wink:

Gazdaprofina muva

Posted: Sat Oct 20, 2007 12:35 am
by radovan
Izgleda spektakularno!

Posted: Sat Oct 20, 2007 12:43 am
by Zox
Hej, pa ovo je stvarno dobro :shock:
Iz Ε‘ale a ispade dobra nimfa :)

Posted: Sat Oct 20, 2007 11:43 am
by Alexa
Znao sam ja kome treba Renceti! Svaka cast, majstore. Dobices sitne udice, pa tokom zime da naredjamo seriju "Gazdaprofinih". Imas li tanku olovnu zicu, da malo otezas u grudima? Ako nemas, da ti posaljem ... Odlicna je, na 18 i 20 bice "veselo vece"!

Uzdravlje!

Aco.

Posted: Sat Oct 20, 2007 10:47 pm
by flydoc
Hvala... hvala :wink: Mislim da imam 0.15 olovne zice ali je treba naci gde je:) I ova je otezana u grudnom delu ali bakarnom zicom. Koliko vidim ima stvarno da bude "veselo vece" kad me navucete na #28 da vezem, nadam se da te necu izneveriti moj profesore.

Alexa wrote:Mogao bi ovaj Renceti sa Vlasini da veze kojega, onako radi reda 8)


Veze se, veze :wink: