Bead Head!

Popularne nimfe sa ili bez otežanja
Alexa
master of fly fishing
Posts: 1641
Joined: Mon May 07, 2007 1:57 pm

Bead Head!

Postby Alexa » Mon Jul 16, 2007 8:58 am

Od kada su "bead head" nimfe ugledale svetlost dana (Holandjanin Theo Bakelaar), preplavile su nase kutije ali i izloge po prodavnicama. Pred svaku sezonu ljudi groznicavo kupuju i nabavljaju glave od tungstena razlicitih velicina i boja. Verovatno s razlogom ...

Zanima me koliko su ove nimfe zaista popularne medju nama, da li se i u kojoj meri koriste i na kraju da li ima potrebe za njima. Poznajem ljude sa Novog Zelanda, Kolorada ali i neke nase iz Bosne, koji iskljucivo koriste nimfe bez ovih glava, ali ih ipak dovoljno otezavaju, zadrzavajuci njihov elegantan oblik pri izradi.

Kakva su nasa iskustva?

User avatar
ugly_si
guide
Posts: 445
Joined: Mon Apr 30, 2007 1:01 pm
Location: Banja Luka
Contact:

Postby ugly_si » Mon Jul 16, 2007 9:39 am

Licno za sebe izradjujem i jedne i druge verzije, tj. sa i bez tungsteina, prednost mi se pokazala u tome sto mi je mnogo lakse uociti nimfu u vodi ako je vodim na vidjeno, prakticno nisam primetio da "ove sa" rade bolje od "onih bez", mnogi kazu da su bolje "ove sa" a u prilog tome ide recenica iz Alex-ovog posta "u kratkom vremenu su preplavile kutije i izloge" za to sigurno ima vise razloga od fancy izgleda nimfe. Meni je opet lakse vezati nimfe bez jer imam vise prostora za zavrsni cvor kojim se trudim predstaviti glavu nimfe, inace vise volim nimfe sa duzom i elegantnijom siluetom, lakse rasporediti otezanje, a u poslednje vreme sam se navukao na sitne nimfe 16 pa stvarno nemam prosto za tungstein.... o moji iskustvima i misljenjima toliko zasada... dobra tema 8)
dobar lipljen je ziv lipljen!

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1790
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Postby oldsurehand » Mon Jul 16, 2007 6:11 pm

Konkretno ovde u USA, za popularizaciju tungsten glava "krivi" su vodici i magazinski clanci. Moj je utisak da ogroman broj vodica nalazi u sistemima sa dropper-ima ili indikatorima proveren metod da lakse zadovolji svoje klijente. Pre dva dana na vodi sretnem vodica sa klijentom koji je lovio malo uzvodno od mene, na fantasticnom terenu gde bih kao zadnju stvar izabrao indikator i nimfu. Pogodite sta je bacao?

Prilicno retko koristim mesingane kuglice (samo za par musica) a tungsten prakticno nikada. To nije zato sto sam puritanac, vec zato spori tok ovdasnjih "chalkstream" voda, gde je zaista retko videti posten brzak i uspenusalu vodu ne zahteva njihovu upotrebu. Nema sumnje da su dobro resenje da se mala muva spusti sto dublje.

Bez obzira da li se radi o otezanim nimfama ili strimerima, svako otezanje musice narusava prirodno plivajuce svojstvo te imitacije. Ovde ne mislim na povrsinsko plivanje, vec plivanje kroz slojeve vode. Ponekad je to dobro, a ponekad ne.

User avatar
Milance
master of fly fishing
Posts: 1097
Joined: Thu Apr 26, 2007 5:15 pm
Location: Pancevo
Contact:

Postby Milance » Mon Jul 16, 2007 11:12 pm

Ja sam se nekako navukao na tungsten, i većina imitacija na malim veličinama ima tungsten glave. Kako sam siguran da je nekad efekat odbleska štetan koristim kako zlatne i srebrne tako vrlo često i crne glave za iste imitacije (i sakrivam ih sa krilnim pokrovima!!!). Nekako sam najslabiji u pecanju u sredini vodenog sloja tako da sam ili gore (i u filmu) ili se trudim da budem pri dnu!
"observation plus thought equals fish" Richard Walker

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Postby simpson H » Tue Jul 17, 2007 2:46 pm

Milance wrote: ili se trudim da budem pri dnu!


I ja se trudim i nekad i dohvatim dno :D
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.


Return to “Classic nymph”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest