C&R Lipljan ili pastrmka u lovostaju

Predlozi, sugestije, za i protiv
User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Mon Jan 21, 2008 10:50 pm

DonCarleone wrote: Mada koliko pesevi ogule covek ne moze da pogazi? A na Drini i Limu dodaj Mrenu, krkusu, skobalja pai malkice rakova.


Od uvek je bilo peseva i ostalih riba i to u nenormalnom broju, pa je ribe imalo kao drva, mi smo krivi, ne treba krivca traziti u ribama! Nezamilivo je beznacajno to koliko covek pogazi gnezda ili koliko ribe pojedu ikre. Problem je u nama, koji smo godinama trebili ribu strujom koja u velikoj meri utice na sterilitet. Toliko je hemije u vodama da je strasno, prekidam ovde otvaram novu temu!

User avatar
sale
master of fly fishing
Posts: 2069
Joined: Mon Apr 30, 2007 8:39 pm
Location: Cacak
Contact:

Postby sale » Mon Jan 21, 2008 11:59 pm

DonCarleone wrote:http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9B%D0%B8%D0%BF%D1%99%D0%B5%D0%BD

Na ovom linku mozete kratko procitati a koliko je tacno ne znam. Mada ako se lipljan mresti bar slicno Mladici i Pastrmci, onda verovatno da je malo teze doci do njegovog gnezna Ovo mislim na Drinu i Lim.

na Drini konkretno , ne verujem da moze neko da ti sa sigurnoscu kaze gde su gnezda lipljana :confused-fish:
sale-eurofish

User avatar
DonCarleone
instructor
Posts: 591
Joined: Thu Oct 18, 2007 7:42 pm
Location: Svajcarska

Postby DonCarleone » Tue Jan 22, 2008 1:26 am

@Sumadinac Samo sam hteo da upredim konkretno nogu coveka kao nogu i pesa.
@Sale To i jesam hteo da kazem. Ali znam sigurno da nije negde u suvom i cistom plicaku. Mislim da ipak izabere malko dublju vodu sa velikim kamenjenjem unaokolo.

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Postby pex » Tue Jan 22, 2008 10:14 am

Ne samo sto je Sale u pravu nego na Drini niko sa sigurnoscu ne moze da kaze gde su gnezda bilo kojih od njenih stanovnika,ali mislim da sigurno nisu tamo gde ih mi mozemo pogaziti.A sto se tice mresta on ne traje dok traje lovostaj,mrest traje zavisno od vrste ribe od nekoliko sati do par dana...tako ja negde procitah kratak je vremenski period ali svakako duze traje trazenje pravog mesta za to...A lovostaj je pomeren napred i nazad zbog vremenskih uslova, pomeranja u nivou vode i sl.
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Tue Jan 22, 2008 9:48 pm

pex wrote:Ne samo sto je Sale u pravu nego na Drini niko sa sigurnoscu ne moze da kaze gde su gnezda bilo kojih od njenih stanovnika


Ja sam imao priliku da vidim mrest mladice ili je to bila neka svadbena igra, nesto slicno kao sto je IgorST objavio na youtube, kako u Drini tako i u Tresnjici i Drinjaci. Isto tako mislim da svi znaju kolika se kolicina skobalja mresti u Dzamijskom viru. Pojedinci jedva cekaju taj momenat da ogrebu koju storinu kila ribe!

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Postby pex » Wed Jan 23, 2008 3:55 pm

Nismo pricali o grebanju i sl. to stoji i toga ce biti nego smo komentarisali uticaj ribolovaca na mrest u smislu gazenja vode i unistavanja ikre i uznamiravanja prirodnog mresta sto mislim da u Drini nije moguce....jer kada skobalj izmresti u Dzamijskom viru,na Spomeniku,Zivku,Sulju i gde vec ne mozes mu prici eventualno ronilackim odelom jer se to odvija na dnu i na sred vode.Jedino se moze pogaziti pastrmska ikra i mladice ali u manjim rekama a u Drini....hm ne verujem.Pogotovu ne lipljanska ikra jer ionako se sa sigurnoscu ne zna gde je...
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...


Return to “Uhvati i pusti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest