Page 1 of 2

Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 1:38 pm
by falco
Alexa wrote:Stvarno ogromna lipljenčina!

Na slici ima dobrih 57cm, koliko vidim :shock:


Mušičari veličinu ribe obično iskazuju u cm, mereno od vrha usta do ... :confused-fish: ... nemam pojma! Verovatno postoje 3 načina, ali koji je uobičajen, pravilan, standardan, ... :?: :confused-fish: :?:

Re: Drinski kapitalac

Posted: Tue Sep 02, 2008 1:45 pm
by simpson H
Falco ja je merim kako znam a to je od kraja do kraja. Pritom bukvalno merim samo ribu za koju mislim da je vredi izmeriti, tj. ako mi se ucini kao veca od moje najvece do tada ulovljene. Znaci vrlo retko merim, i gledam da je sto pre oslobodim

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 2:07 pm
by Jr
Riba se meri od početka do kraja. Sve ostalo su gluposti. Dakle, od vrha glave pravolinijski do sredine kraja repa.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 2:09 pm
by falco
Dobro je što si prebacio postove da ne kvarimo onaj topic o sumijevom lipcu. Dakle, ni ja ne volim da gnjavim ribu pokušavajući da je izmerim, naročito ako nemam pomagača. A ako je baš veeelika moraće malo da se strpi :D . Kada se u dozvolama navode minimalne mere za neke vrste, zahteva se merenje do korena repa, pa sam i ja to usvojio. U stvari, pitanje je da li se zadovoljstvo uopšte može iskazati centimetrima.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 3:14 pm
by sumadinac
Ako se duzina ribe meri do korena repa, zasto onda coveka ne bi merili do vrha usiju :!: :roll:

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 5:05 pm
by falco
E sad ... mogao bi neko da kaže:
Ako se dužina ribe meri do kraja repa, zašto onda pankera ne bi merili do vrha čirokana :!: :roll: :lol: :lol: :lol:

Ja nisam rekao da je nešto pogrešno, samo me zanima koji je najprimenjivaniji način, jer je evidentno da ima više mogućnosti, baš kao što je i Alexa prokomentarisao.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 5:59 pm
by zmanic
sumadinac wrote:Ako se duzina ribe meri do korena repa, zasto onda coveka ne bi merili do vrha usiju :!: :roll:


Jer, ne postoji "čovekočuvarska služba" niti ministarstvo koja propisuje svojim pravilnikom KAKO se meri, a za ribe POSTOJI !
Nije šala.

Slično se, tramo gde je to potrebno, propisuje kako se mere recimo bokseri ( samo u gaćama ili bez njih) , košarkaši (u patikama ili bez )

itd ......

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 6:20 pm
by sumadinac
Prijatelju istinu kazes, po zakonu meru ribe izrazava rastojanje od gubice do korena repa.

Kosarkasima i odbojkasima gace i patike su dodatna oprema, a ribi je rep deo tela, pa kao takva najnormalnije bi bilo da se meri cela, pa i da se lovna duzina pomeri sa zakonskih 25cm, za pastrmku i lipljena, na 30cm ili 35cm, sto je i logicno.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 6:35 pm
by zmanic
Pitaj najbližu žensku da li je ±5cm stvarno ništa ? :lol:

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 7:26 pm
by sumadinac
U sirinu ili duzinu. :lol:

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Tue Sep 02, 2008 10:34 pm
by Mixmaster
I riba i patka se mere cele. Ne treba dodavati i izmišljati centimetre, ali zašto oduzimati?

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Wed Sep 03, 2008 8:54 am
by Goci
A kako se meri starost čoveka? Jel od dana začeća? Meni ovo potpuno ima smisla. Zašto ljudima oduzimati 9 meseci...

Mere su stvar dogovora. U Srbiji se riba meri bez repnog peraja, u Hrvatskoj valjda sa njim. Moguće je da se u Bangladešu mere ribe od sredine oka do analnog otvora.

U nauci se meri i TL (Total length) i ST (Standard Length, bez repnog peraja) i FL (Fork Length, do sredine zadnje ivice repnog peraj, gde se spajaju gornji i donji deo peraja). U Srbiji kao zvanična ribolovačka mere važi SL. Druge mere nemaju nikakav značaj u sportskom ribolovu u Srbiji.

Zanimljivo, znam mnogo ribolovaca koji ne mere ribu po propisima (izmere i rep), a nose svako ripče koje je u meri koja važi BEZ REPA. Za njih je u meri štuka od 26 cm i pastrmka od 22 cm. Uveren sam da na ovoj temi ima postova od bar jednog takvog "merim-kako-oćem-zabole-me-za-propisi" ribolovca.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Wed Sep 03, 2008 9:09 am
by simpson H
Kako ne nosim ribu, meni je sustinski nebitno kako je merim. Merim poneku iz licnog zadovoljstva i to, kako sam vec rekao, celu od usta do vrha repa. Slazem se sa Gocijem da treba postovati jasno utvrdjen propis kada je nosenje ribe u pitanju.

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Wed Sep 03, 2008 9:21 am
by Milance
Što se tiče merenja ribe ako želimo da znamo da li je dozvoljeno odneti je sa vode - sve je jasno, propisano zakonom, meri se do korena repa.
Ali ako Vas interesuje dužina ulovljene ribe - i to je svuda u svetu jasno, merite je celu, od vrha usta do krajnje tačke repnog peraja.

P.S. Kako bi bilo da težinu ulovljene ribe merimo bez ikre/mleča, sa ispražnjenim želucem, bez krljušti, ranu ujutru posle kakenja ili zašto da ne - težina ribe bez repnog peraja :D

Re: Kako merite duzinu ribe??

Posted: Wed Sep 03, 2008 10:06 am
by banefly
Po mom mišljenju, postoji samo jedan način da se izmeri dužina ribe: najveća dužina što znači od kraja do kraja. Tako se meri i u morfologiji. Te mudrolije sa merenjem do korena repa, ako se još uvek vuku u našem nekom zakonu (kao i niz drugih gluposti tipa "močenje konoplje i sl.) je verovatno odnekuda prepisao neki "stručnjak" kao što beše onaj koji nam je podario cverglana u našim vodama. Nadam se da je u novom zakonu koji se poradja već skoro deceniju to rešeno kako valja.