Predvezi za morski ribolov musicom

Mušičarenje na moru
User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1792
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Predvezi za morski ribolov musicom

Postby oldsurehand » Thu May 17, 2012 8:15 pm

Za pocetak evo jednog jednostavnog predveza koji ce posluziti za lov blizu obale. Predvezi u slanom musicarenju mogu da budu prilicno kompleksni, narocito ako se radi o big game ribolovu, ali za najcesce situacije i pecanje sa obale, ovo je dobra kombinacija. Razmere su odrilike 50% butt/25% transition/ostatak otpada na tippet. Duzina predveza moze da varira, u zavisnosti sta zelimo da postignemo, ali on moze da bude relativno kratak, narocitio ako se koriste "clear tip" strune ili "clear heads". Staro pravilo (koje vazi uopste u musicarenje) je da kraci predvez bolje okrece vece musice, a duzi daje finiju prezentaciju.

Najcesce koristim monofil za butt i prelazni deo, dok za tippet koristim ili monofil ili fluorokarbon. Neka literatura predlaze koriscenje "hard mono" za izradu slanih predveza... Hard mono (Mason i slicni) materijali nisu previse savitljivi i imaju vecu memoriju, tako da ih izbegavam (ako bas imate hard mono pri ruci, 30lb butt i 20lb za prelaz su vise nego dovoljni.) Najzgodnije je uraditi nekoliko predveza bez tippeta i onda samo dodavati tippet po zelji. Butt sekcija od 40lb je zgodna za strune do klase #8, preko toga 50lb je standard. Butt sekcija je povezana sa prelaznom sekcijom triple surgeon cvorom.

King sling, non slip loop ili triple surgeon loop su jaki i pouzdani, te dobro funkcionisu za spajanje tippeta sa ostatkom predveza za veliku vecinu situacija na vodi. Bimini twist nije neophodan ali ima prednost u situacijama ako ocekujete veliku ribu, ili ako koristite laksi tippet...u svakom slucaju uliva dozu sigurnosti! Prednost Biminija (i spider hitch-a, koji neki preferiraju jer se lakse veze) je u apsorbovanju soka, pored 100%-tne nosivosti. Velicina/nosivost tippeta varira u zavisnosti gde i sta lovimo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"You do not ask a tame seagull why it needs to disappear from time to time toward the open sea. It goes, that's all." B. Moitessier

Return to “Saltwater Flyfishing”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest