Mušičarenje šarana

Mušičarenje štuke, bucova i ostalih nesalmonidnih vrsta
User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Fri Jun 26, 2009 9:21 pm

Moja nova disciplina:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
flydoc
Zlo sa Vlasini
Posts: 6417
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:20 am
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby flydoc » Fri Jun 26, 2009 9:24 pm

Svaka cast mix-e, koja voda, musica?
Image ImageImage

User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Fri Jun 26, 2009 10:14 pm

Imitacija hleba - plivajuća "muva". Srknuo ju je kao klen bambulu. :wink:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Sun Jun 28, 2009 7:12 pm

Ovo postaje težak fizički posao. Opet sam koristio "konfiguraciju 906" i ovo čudo zamarao bar 45 minuta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Krambambuli_panc
fly fisherman
Posts: 49
Joined: Sun Apr 12, 2009 3:32 pm
Location: Novi Sad-Cacak

Re: Mušičarenje šarana

Postby Krambambuli_panc » Mon Jun 29, 2009 4:37 pm

Svaka cast na ulovu. Retko ko se moze pohvaliti saranom na fly. Imam pitanje samo...Rekao si da je plivajuca "muva", a nedaleko od muve vidim dve kuglice olova??? Da li je to olovo ili nesto drugo?

Ako je olovo, onda bas ulov nije na plivajucu "muvu".

User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Mon Jun 29, 2009 10:26 pm

Olovce potapa tippet i otklanja najveću smetnju- presijavanje strune koja pliva. Ujedno, malo pokvasi "muvu", što deluje kao dobro nakvašen hleb- koji je i dalje na površini.

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Re: Mušičarenje šarana

Postby pex » Tue Jun 30, 2009 11:48 pm

http://www.youtube.com/watch?v=tUPrg8YAiZ0&feature=fvw

Ovo je pravo divlje musicarenje sarana na muve tj. larve a ne na muve koje imitiraju hleb ili kukuruz mozda boilu....nije lako ali verujem da je fantasticno kada prevaris neku ovakvu ribu ovakvim priborom (ne razvlacis mamce na 300m nego pecas u vodi na nekih 20-30...) i biti "nevidljiv"....i da jos nesto nisu bas svi ribolovci mamlazi koji ne razmisljaju i pecaju kao Mix....bilo bi malo mnogo kada bi svi sarandzije i varalicari postali musicari,bila bi velika guzva a da ne pricam kada bi u univerzumu postojao jos jedan MIxmaster.....to je tek guzva!!!
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...

User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Wed Jul 01, 2009 6:03 pm

Štap za mušičarenje šarana treba da bude vrlo snažan, a manje je bitno je da li je lagan i kakve su mu bacačke karakteristike, jer se retko zabacuje. Najvažnije je da može da zamori krupnu ribu. Ja sam koristio šesticu i zamarao ribe po više od pola sata, a to je baš dosadno i zamorno. Treba imati močugu koja će učiniti nešto sa šarančinom i model koji ima doope za zamaranje- fighting butt. Mislim da je najbolje nabaviti #8, dužine 9 ili 10 ft. Konac iste klase, i kvalitetan čekrk, ali ne LA, već klasičan i dobro popunjen backingom (bar 100m).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Bosanac
guide
Posts: 217
Joined: Sun Apr 27, 2008 2:26 am
Location: Ceska Republika
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Bosanac » Thu Jul 02, 2009 3:32 am

Dobro se nasmijah , hvala Mixe , uljepsao si mi nocnu smjenu .

Nisam nikakav bacac , stapovi me previse ne zanimaju ali prvi put cujem da postoje stapovi za livadu a za lovljenje . Znam da postoji casting kao disciplina , odrzavaju se i takmicenja , Cesi su jako dobri u tome . Sa tim stapovima se ne lovi ali ti stapovi i nisu predvidjeni za lov a tesko da se mogu kupiti u nekoj od ribarskih radnji .
A sada konkretno na temu saran i musica . Zbog tog sarana sam si i kupio sedmicu devet stopa, ali po karakteristikama je to osmica , za sitne pare jer smatram da ako ga i slomim bilo vlastitom krivicom , neznanjem ili tim da sam precjenio velicinu ribe nije mi ga zao . Drugi razlog je taj sto tamo gdje se love sarani nije cista voda , karike i snjura i lak sa donje strane stradaju vrlo brzo . Stap je Penn Gold , relativno lagan ali sto je jako vazno "zilav" kao sto je i Mix napisao . Kod lova na stajacicama je dovoljna i petica , saran nema gdje pobjeci a ni sa osmicom se neda zaustaviti ako krene tamo gdje netreba .

Sargu lovim na sljepim ramenima Labe , rjedje na pjescarama i na glavnom toku Labe . Najvise ga lovim na buzzere , emergere , vodene crve , i na musice za lov kalifornijske pastrmke na jezerima a da se loviti i na pupe i nimfe . Koristim i suhu muhu , klasicnog sedza svetlo tijelo , odozdo bijeli CDC preko njega moze i prirodni . Netreba ga mastiti da bi bio pritopljen . Lov na suhu muhu je ovdje ogranicen na period od cvjetanja topole pa do kraja augusta , zavisi od temparature vode i zraka . Neprivlacim ga kruhom , nema potrebe , saran ako je zainteresovan izadje na povrsinu , usisa musicu a vrlo brzo je i izbaci ako mu je sumnjiva . Zato kontra nesmije biti unagljena niti prejaka sto se zna desiti kod lova na vidjeno . Suha im se obicno baca ako su na ili pri povrsini na trasu po kojoj kruze a ako ne reaguju za ledja pa se lagano povuce musica . U slucaju bacanja za ledja reaguju laganim okretom i gotovo uvijek se odvoji jedan od jata da isproba sta je to , je li jestivo ili ne .
Vise ga volim loviti ispod povrsine na Diawl Bach + vodeni crv ili crni/zeleni buzzer sa plivajucom snjurom , musice moraju biti stalno u kontaktu inace se ne osjeti zaustavljanje ili sto je jos ljepse blagi udarac , "kontra" se "udara" blagim podizanjem stapa a propracena je zujanjem kocnice . Brzo dizanje stapa ili kontra rukom sa snjurom je u vecini slucajeva gubitak ribe i musice .
Silk je fluokarbonski , tone pod vodu a gotovo je nevidljiv pod vodom . Jedina mana mu je manja nosivost .

Toliko do mene o saranu , ipak ja vise volim mrene , jezove i deverike . Nadam se da ce se vrijeme ovdje popraviti i da cu konacno za dvije sedmice moci otici na jeza na suhu muhu ili plivajucu pupu .
Sretno majstore

alp
guide
Posts: 220
Joined: Wed Oct 17, 2007 11:59 pm

Re: Mušičarenje šarana

Postby alp » Fri Jul 03, 2009 11:34 pm

Stapovi, i skupi i jeftini, pucaju ako se njima lose rukuje. Prvenstveno ako ih se preopterecuje pod kutem za koji nisu predvidjeni, ako se njima nekvalitetno baca, ako se zbog nepoznavanja tehnike bacanja stap pogadja otezanom muhom i vecom udicom... Puno rijedje stapovi pucaju zbog 'lose' kvalitete, 'greske' u proizvodnji ili 'monstruma' od ribe.

Ulovio sam dosta sarana, ne osobito krupnih, do cca 12 kila, najrazlicitijim stapovima, od cetvorke do osmice. Imao sam prilike vidjeti i dva ulovljena 20-kilasa. Jedan je ulovljen sedmicom u rijeci Savi, drugi isto tako sedmicom u jednom komercijalnom ribnjaku za saranase kraj Zagreba. Oba na 0,20 tipet. Oba moja prijatelja - inace iskusni i svestrani ribolovci - koji su ih ulovili sretni su i zadovoljni. Ali, o nekim problemima i drami, slazu se, nema ni govora. Usput govoreci, bacanje redovito vjezbaju i na livadi.

Nedavno sam imao prigodu slusati pricu Marca Petitjeana koji je devetkom izvukao soma od 1,9 metra i cca 50 kila tezine. Tako za sarana, kakav god bio, spretnom ribolovcu sasvim sigurno ne treba nikakvo superzilavo nadvrhunsko cudo od stapa. Svaki solidan stap za lov vecim muhama je OK. Sestica, sedmica, osmica, u nuzdi i petica. Manja muha, tanji predvez = niza klasa i obrnuto.

Ono na sto prvenstveno treba paziti je da snaga stapa, odnosno tezina strune budu primjereni tezini muhe i debljini predveza. Zatim nacinu i uvijetima prezentacije mamca. Tek nakon toga dolazi kriterij velicine i borbenosti ocekivanog ulova. Preteska muha prije ce kod traljavog bacanja ostetiti ili slomiti stap nego velika riba. Treba paziti kako se stapom rukuje pod ribom. Ne savijati ga pod kutem vecim od 90 stupnjeva, jer stapovi za to nisu ni napravljeni. Ni skupi ni jeftini.

User avatar
FlyCaster
instructor
Posts: 508
Joined: Wed May 02, 2007 2:15 pm
Location: South Africa
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby FlyCaster » Mon Jul 06, 2009 9:25 pm

Ajd i ja malo da kontributujem u ovoj Mixovoj posti ,tu je uvek interesantno .
Tacno : za sarana moras da budes tishi i pazljiviji nego za klena- ne sme da zna da si tu .
Netacno : da nema zabacivanja ,ima ,zavisi od terena i pozicije . Najveci saran (11kg ) koga sam uhvatio , bio je na 30 metara od mene , tu je i uzeo moju musicu , iz prostog razloga sto me nije video . Dakle ,treba se malo i zabaciti .
Tacno : najvise vole male nimfe i so called White Death muhu ,slicnu kao ona na Mixovoj slici ,ali se radi od Marabou-a u originalu ,ali ako radi ,moze od bilo cega drugog ,samo da je belo i da lici na parce nakvasenog hleba koje lebdi tik ispod povrsine ili na povrsini vode
Netacno : ne postoje livadski stapovi i nelivadski stapovi to je nebuloza sa kojom Mix provocira ove koji se daju provocirati ( btw , kada ne bi bilo malo provociranja, bilo bi dosadno )
POstoje samo stapovi koji su primereni za datu situaciju i ribu , i koji se usput svidjaju robolovcu .
Ako pricamo o Saranu ( sas veliko SH ) za mene je to TCR # 6 , ali i jaka masinica ,sa kojom ustvari vadim ribu (morski fazon ,ribu vadi masina a ne stap ) Sa njim mogu da bacam ceo dan ,koliko hocu i gde hocu . Ali ,ako vi volite drugi stap ,izvolite , vasa stvar ,pozdravljam , makar bio i nelivadski stap , :grin: :grin: :grin:
By the way , stap se bira prema musici , bira se u odnosu na daljini zabacaja (kad se ceka kod kolima ) a i prema terenu a ne prema ribi , bar je tako bilo u moje vreme .Ako preteras sa velicinom stapa ,nije fer prema ribi , nije zabavno a i ruke moze da odpadne .
Boljare rules !

User avatar
Mixmaster
instructor
Posts: 641
Joined: Mon Jun 02, 2008 2:46 pm
Location: Niš
Contact:

Re: Mušičarenje šarana

Postby Mixmaster » Wed Jul 08, 2009 10:09 am

Naravno da na moja mušičarska iskustva i mišljenja ne može da utiče neki Šumadinac ili Pex, ali Dave Whitlock može. Jeste li čuli za tog dedu?
Evo čemu ja verujem:

http://www.flyfisherman.com/midwest/dwcarp/index.html

ilic
vuna
Posts: 6
Joined: Wed Jul 01, 2009 11:58 pm

Re: Mušičarenje šarana

Postby ilic » Wed Jul 08, 2009 2:57 pm

U Svesdkoj gdje boravim iso sam da pecam na jedno jezero, u pitanju je bila kaliforniska pastrmka ili kako se to tacnije kod nas zove/kaze.

U glavnom, imao sam jednu narandzastu musicu, streamer... Dok sam baco primjetio sam da se Saran privuko obali zbog jake vrucine.. kad sam uvlacio strunu saran je reagovo na nju ali sam ja slucajno povuko strunu jos jedanput tako tacno kad je saran zinuo ja sam izvuko musicu iz usta. :(

Image

alp
guide
Posts: 220
Joined: Wed Oct 17, 2007 11:59 pm

Re: Mušičarenje šarana

Postby alp » Wed Jul 08, 2009 4:41 pm

Mix stvarno si dosadan s otkrivanjem tople vode po koju putujes cak do Amerike. Sarani se po Europi, a i na ovim prostorima love muhom minimum 10-15 godina. U Hrvatskoj i Sloveniji na tu je temu objavljeno dosta clanaka. Riba od 5, 10, 15 pa i vise kila ulovljeno je blago receno na stotine. I na ribnjacima, i na jezerim, i na rijekama. Lovili su ih, medju ostalim, i totalni musicarski pocetnici. Iako ima pojedinih ljudi koji se time intezvnije i kvalitetnije bave.

http://www.carpheart.de/news.php?NewsID=433
http://www.onlinefishing.tv/news/monste ... n-the-fly/

Vecina tih riba ulovljena je mamcima koji oponasaju razlicite oblike hrane kojima prihranjuju saranasi tipa kruh i boile. Nakon ciljenog prihranjivanja ili na mjestima koja se inace intenzivno prihranjuju od strane saranasa. Vrlo cesto ti su mamci tretirani razlicitim miomirisima za boile, a musicarski stap nakon bacanja odlozen je na raslje ili signalizator. Sto musicarsku tehniku stavlja pod male znake navodnike. Iako o nesportskom ili o nezakonitom ponasanju tu nema govora. Ova se opaska ne odnosi na gore citiranog 20 kilasa s Rakitja, buduci da ribolovca osobno dugo godina poznajem kao iznimno korektnog i fer covjeka. Mamac je 'jaje' bez 'umakanja'.

Puno rjedje solidni 5+ kila sarani lovljeni su na suhe muhe, nimfe, imitacije rakova pijavica, ribica i slicne mamce, kako savjetuju Amerikanci. Takvih, meni znanih ulova, osobito na rijekama, ima neusporedivo manje, ali nisu iskljuceni. Osobno sam ulovio nekoliko dobrih riba na Savi malim strimerima na pozicijama gdje su sarani u pojedinim razdobljima pokazivali interes za velikim jatima riblje mladji. Lovio sam na vidjeno pazeci da ne proizvodim ni najmanju buku.

Drugi dobar prijatelj, prije par godina, na slican je nacin u Savi ulovio (i pustio) ljuskasa grubo vagnutog na 19,5 kila. Iako je neusporedivo vise bilo susreta sa saranima svih velicina koji nisu pokazivali apsolutno nikakav interes za umjetni mamac. A probali smo svasta. Mozda bi smo prosli bolje da smo mamce tretirali kakvim saranaskim 'smradom' na bazi ribe, rakova ili skoljki, no time se iz komocije nismo bavili. Usput govoreći, ti preparati toliko smrde da se 'grijesnog' musicara moze nanjusiti danima nakon ribolova.

Losa strana 'musicarenja' sarana je sto pojedini ljudi koriste musicarski pribor za namjerno kacenje vidjene ribe iz vana, sto izaziva opravdani revolt saranasa koji su vrlo zastitnicki raspolozeni prema tim ribama, jednako kao i nas pristojnih musicara koji s pomenutim sojem krivolovaca ratuju i na visinskim vodama.

Osim toga, latentni, a cesto i otvoreni sukob musicara i saranasa na njegovani saranskim vodama uzrokovan je nekoristenjem odgovarajuce opreme za prihvacanje i oslobadjanje ribe. Kod nas u Hrvatskoj ona je na mnogim vodama obavezna, slicno kao i na mnogim vodama Europe. Na vecini ostalih pozeljna je za ribolovce koji ne zele da ih civilizirani kolege saranasi gledaju kako uljeze i vandale. Iako i oni nesto manje civilizirani na lose postupanje s ulovom mogu reagirati jos gore.

U filmcu koji je netko ranije prikacio na ovu temu autor istice obavezu musicara na saranskoj vodi da se prije ribolova raspita o pravilima i lijepim obicajima. Preporucam isto, kako se kompletnoj musicarskoj bransi ne bi ljepila kriva etiketa.

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Re: Mušičarenje šarana

Postby pex » Wed Jul 08, 2009 5:14 pm

Simpatican clanak ali ima jedna stvarcica koja mi je zapala za oko Arkansas.....USA.Naime ribolov sarana u USA(moderan) datira od pre par godina,inace ga smatraju djubretom od ribe i ne love ga uopste,pa ga toliko ima u raznim kanalima za odvodjenje kisnice,u ulivima kanalizacija u reke i u rekama uopste kao i u jezerima ali se smatra nepozeljnom vrstom i sl.Ne zelim da kazem da je slatkovodni bonefish za potcenjivanje nego samo to koliko je cenjen da ga ne diraju,a kada ga ne diraju on se i ne plasi otprilike se ponasa kao u pojedinim parkovima kao golubovi koje hrane penzioneri ili na trgovima gde ih hrane turisti (jedu iz ruke) ali i labudovi u jezerima parkovskim...malo je poredjenje glupo i neprimereno ali sigurno da ima smisla jer u vodama gde se saran ne dira i ne uznemirava a gde se ljudi cesto krecu on uopste ne obraca paznju na njih,uzimace hranu uvek i na svakom mestu,jos ako iste nema u zeljenim kolicinama eto lakog plena ne samo za musicare nego za bilo koje ribolovce.

Sa druge strane saran u divljim vodama iznapadavan sa raznih strana raznim metodama sportskim i nesportskim je sasvim druga riba,koja se nece lako prevariti ni na hemijski izbalansiran mamac na hranjenom mestu,koga interesuje kako izgleda neka pogleda Kordu filmove i bice mu jasnije.Takve ribe se NE MOGU ULOVITI MUSICARSKIM PRIBOROM NA IMITACIJE INSEKATA sto je i cilj musicarenja (samo ime mu kaze).....Prirodni saran je riba koja hranu nalazi pomocu receptora za miris i ukus (nekoliko puta usisava i izbacuje sumnjivu hranu), ali svakako da pravi razliku izmedju hrane prijatne za njegov aparat za varenje i one druge,cak ima rezultata istrazivanja da pamti mirise i da ako je jednom uboden na neku aromu nece je dugo konzumirati mada hemija cini svoje i tera ga na hranjenje bez obzira na opasnost.Sistemi isto tako izazivaju podozrenje,saran dobro vidi i oseca cak i sa perajama pa ako dohvati neki strani predmet sa kojim je imao lose iskustvo..ode.Postoje i tvrdnje da sarani medjusobno na neki nacin komuniciraju tako da kada se na nekom mestu pronadje hrana posle nekog vremena dolaze u vecem broju,to se manifestuje izbacivanjem,prevrtanjem i sl.Isto tako ako oseti opasnost jedna riba ...odose sve! Ove stvari sto nacukah nisu 100% potvrdjene jer ipak je to zapazanje jednog broja sarandzija a nikako naucni eksperiment.U svakom slucaju ako u vodi bilo kog tipa nazovimo je bilo kako (sljunkara,ribnjak,privatno jezero i sl) nema dovoljno prirodne hrane saran mora jesti pa uz dovoljno prihranjivanje ce doci tu gde zelimo i da moze se naterati da uzme imitaciju hleba,sitne ribice,raka ili nekog insekta ali na velikim vodama sa izobiljem hrane gde je riba divlja (ne poribljena iz ribnjaka nego rodjena u toj vodi) mislim da je veoma tesko ili gotovo nemoguce (blizi sam ovome drugom) ga uloviti na musicarski pribor bilo kojom imitacijom.Kada uzme neku imitaciju iz radoznalosti ako nema ukus pljunuce je a da necete ni znati da je uzeo....tako i kada se hrani sitnim zrnevljem iz hrane ribolovaca usisa nekada i kamencice,vece nepogresivo izbaci a manje proguta i to mu ne smeta.....od mene je ja mislim dosta mozda cak i previse.....ja u svakom slucaju cestitam svakome ko ga ulovi ali ne mislim bas da je vredan paznje neke velike saran ulovljen muvom iz zatvorenih ribnjackih ili privatnih voda gde se hrani kukuruzom da ne bi uginuo....

Ja svake godine idem na jedno jezero gde vec nekoliko godina tezim da ulovim sarana 20+ svim metodama koje znam,sistemima i raznim prevarama svih vrsta kao i mamcima svih vrsta i proizvodjaca.I dalje cu pokusavati i cak ne znam da li cu uspeti ali cu vas obavestiti u svakom slucaju...zamislite onda kako bi izgledalo moje musicarenje (bilo cije pa cak i gospodina koji je napisao clanak) na takvoj divljoj vodi!!!
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...


Return to “Warmwater Flyfishing”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests