Page 1 of 2

Strimeri za lov klenova

Posted: Mon Aug 11, 2008 1:17 am
by Goci
Danas sam, željan experimentisanja i novih izazova, pokušao da prevarim klena na strimera. Nemam ja baš mnogo strimera (kad bolje razmislim, nemam ja ni mnogo mušica... :oops: ), pa sam probao Wooly Bugger-ima koje mi je za pastrmke napravio Đole. Nije mi dugo trebalo da uhvatim prvog!

Došao na woolija sa mesinganom glavom dodatno otežanog namotajima žice. Plus nije mnogo dlakav, da bi brže tonuo. Sve te moje muzičke želje je ispunio Đole i napravio mi ovo strimerče baš ko što sam ga zamislio. A zamislio sam ga i plavog. Šta ću, moja omiljena boja voblera za klena... :wink:

Evo tog mališana, mog prvog klena na strimera u karijeri!

Image

Image

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Mon Aug 11, 2008 1:52 am
by DonCarleone
Neznam zasto ali u lovu klena na RP ili Leptire najvise sam uspeha imao bas sa plavim bojama. :cool-fish: :cool-fish:

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Mon Aug 11, 2008 5:32 pm
by simpson H
Gledaj ga Goci sportista ni usnu mu nije probusio samo blago kozicu na nepcu :mrgreen:

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Mon Aug 11, 2008 7:39 pm
by Goci
Hehe,tako nekako. :)

Nego ajd malo o strimerima za klena - dolazi jesen, vreme kada glavonja hasa ribice!

Ko je namenski lovio klenove na strimere ili ih bar redovno dobijao pri lovu drugih riba, neka napiše koju. :wink:

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Tue Aug 12, 2008 9:43 am
by Mixmaster
Normalna stvar - moraću ja da se oglasim. :) Ja lovim klenove na strimere.
Kada sam ušao u sport eksperimentisao sam pokušavajući da nalovim klenove strimerom. Baš sam "preoravao" Nišavu i J. Moravu, ali nikad nisam uspevao da prevarim više od 10 komada za dan. To nisu bili nešto posebno veliki primerci, pa je jedini zaključak mogao biti da strimeri nisu mudar izbor jednog klendžije.
Kasnije sam često koristio strimere u lovu bucova i štuka i pritom dobijao klenove, ali nikada ih nisam "razvalio" (pardon), kao na suvu muvu.
Primetio sam da se ideja o strimerisanju klenova redovno javlja kod dojučerašnjih varaličara. Dobar ulov voblerima i leptirima ih dovodi u zabludu da je strimerisanje, koje ih podseća na varaličarenje, nešto najbolje za krupnog klena. To je teška zabluda.
Ipak, ako je nekome baš merak da proganja klenove strimerima, najbolje je da budu na udicama broj 12 do 8. Ja sam ubadao klenčuge i na 3/0, ali to je retkost. Najbolji izbor je možda neka Alexandra na manjoj udici i obavezno neka veća i ne preterano bistra reka, poput Zapadne ili Južne Morave.

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Tue Aug 12, 2008 1:37 pm
by Goci
Znam da lov klena strimerima nije laka rabota i zato mi predstavlja izazov. Lov bambulom mi je dosadio nakon 3 izlaska, iako je onaj prvi, na Visočici, bio više nego uspešan (20-30 lepih planinskih klenova za 2 sata).

Ulov od 5-6 klenova na strimera za predveče mi zvuči sasvim OK, naročito ako u vodi ima i pastrmke (Nišava) ili bucova (Morava) koji mogu manje-više slučajno da naiđu.

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Wed Aug 13, 2008 10:11 am
by Mixmaster
Lov klenova strimerom je mnogo "lakša rabota" od lova suvom muvom, jer se pretražuje mnogo veća površina (pa i zapremina) reke. Zabacivanje ne mora da bude precizno i nema problema sa vođenjem muve drag-free. Zapravo, lov strimerom u reci je veoma sličan varaličarenju. Zavitlaš strimera i povlačiš ga, a napad ribe osetiš na štapu.
Retki su mušičari kojima je to zanimljivije od lova suvom muvom. Zapravo, ja ne poznajem ni jednog takvog.
Pominjanje klenova koji napadaju strimere namenjene pastrmkama je zanimljivo. Meni su i takvi ulovi redovni, jer ove sezone često lovim strimerom u Nišavi. Svaka druga riba je klen i to, ne baš uvek krupan.
Tokom mušičarenja bucova strimerom na Južnoj Moravi, takođe je svaka druga riba klen, opet ništa krupniji od onog koji će srknuti suvu muvu.

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Wed Aug 13, 2008 9:07 pm
by sumadinac
Ja ne bih rekao da je lov strimerom toliko lak koliko ti pricas. Klen je svinja, jede sve zivo, tako da mu je i cest plenb sitnija ribica, a oni bas veliki, kapitalni preko 2kg, radije pojedu ribicu nego neku bubu, skakavca ili voce, jer je riba ipak vise hranljivija, a jednom dobrom jedinkom moze da zadovolji potrebu za jelom duze vreme. Zato i varalicari cesto cesto upecaju klena. Kada je rec o insektima, sitnijem klenu predstavljaju dobar dnevne ishrane, a u letnjem periodu narocito. Zato se pecanjem na suvu muvu love uglavnom sitniji primerci. Ja sam ove sezone pecao desetak puta, a 90% ulovljenih riba bilo je sitnije od 25cm, dok se desava da padne i koji bar krupan, ali za to treba da se uklope sve kockice.

Wolly bugger moze da imitira pijavicu koja je takodje odlican mamac za klena, u nekolim delovima sezone cak i najbolji. Imao sam varalicu wooly bugger-a sa jig glavom sa kojom sam varalicario i lepo pecao klenove. Tako isto sam na Rzavu pecajuci pastrmku cesto upecao dobrog klena na strimera wooly bugger-a.

Letnji period je doba kada se riba cesce odlucuje na insekte, pa je musicarenje suvom muvom i nimfom mnogo bolja varijanta za uspeh od varalicarenja. Tako da nije bas pametno favorizovati suvu muvu kao najbolji nacin za uspesan ribolov, postoje periodi narocito u prolece kada ces na npr. wooly buggera lakse uloviti klena nego na suvu muvu. Za klena ne postoji lovostaj osim u mrestu kada ga uglavnom svi love, pa sezona traje citave godine u svim godisnjim dobima, a ne samo u letnjem periodu, zato se ne bih kladio da je suva muva npr. bambula najbolji izbor za lov u decembru i januaru.

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Wed Aug 13, 2008 10:27 pm
by Mixmaster
Neću se mešati u ovu diskusiju, čisto da vidim dokle će da odu ove "zanimljive" teorije.

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 2:07 pm
by aca-laki
Zanimljiva tema ali zapostavljena vec dugo vremena,,,
Ja sa pokusavao da prevarim klena i na strimere ali sa jako slabim uspehom.Upecao sam svega par i to ne nesta krupnih...Ne znam u cemu ja gresim ali sigurno je da je greska u meni...Jer sam uglavnom strimere isprobavao svaki izlazak,nebitno dal riba radila na suve ili ne...
I ove cu sezone se truditi mozda provalim gde je fora,a mozda ce i ovakva mokra-strimer da bude efikasna...
Photo-0535.jpg

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 4:18 pm
by MAX21
iskljucivo i samo nisavska vestica na udici 6 je pravi izbor na reci gde ja pecam ... tako da oni ispod 25cm odmah otpadaju , a najkrupniji dolaze kao podmornice .. prvo periskop pa napad

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 4:21 pm
by pex
Kako izgleda ta vestica.....

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 4:38 pm
by sale
e da ne znas to :?: crvena guza , hakli, paun

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 5:46 pm
by MAX21
i samo sto deblje telo da dobro pljusne kad padne i eto ga GLAVONJA tamo gde ga ima ..

Re: Strimeri za lov klenova

Posted: Sat May 21, 2011 5:48 pm
by pex
Covek rece nisavska vestica...pa sam pomislio da nije neka posebna......kako ne znam kako vestice izgledaju...i vestci... :mrgreen:

Ovi drugi su redji ali ih ima.... :lol: