Leuctra sp.

Insekti i ostali živi organizmi koje imitiramo
User avatar
Miloš
guide
Posts: 387
Joined: Sun Apr 12, 2009 10:50 pm

Leuctra sp.

Postby Miloš » Wed Nov 12, 2014 1:39 am

Bitan jesenji zalogaj, bilo kao nimfa ili imago...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

panic
fly fisherman
Posts: 96
Joined: Sat Oct 24, 2009 7:31 pm

Re: Leuctra sp.

Postby panic » Thu Nov 13, 2014 12:14 pm

Milose, sa slike se ne vidi bas najjasnije ali mislim da su na prvoj fotografiji kosuljice lutaka tularasa. Moguce i da gresim ali kako kamenjarke nemaju fazu lutke (bar ne onako kako smo navikli da na nju gledamo kod tularasa), vec nimfa (koja u sazrevanju nekoliko puta promeni oklop) nakon zadnje promene formira pod njim krila i izgled zrelog insekta i ispuzi uz vegetaciju ili stene. Zato je hitin takvih kosuljica mnogo cvrsci, ostanu gotovo nepromenjenog izgleda (u formi nimfe) i sa malom raspuklinom na ledjima. Jos je karakteristicno da sve budu u gotovo paralelnom polozaju jedna u odnosu na druge, verovatno osecaj gravitacije ili neki slican mehaizam. Takodje treba uzeti u obzir da je moguce presvlacenje nekih i pod vodom i na samoj povrsini i pojavljivanje na povrsini od nikuda, kao kod jedne od ranih prolecnih kamenjarki ( Winter Brown). Nije nebitno, jer daje mogucnost za pecanje vlaznim musicama, spajderi su gotovo neprikosnoveni, pogotovo pomenuta Winter Brown #16 - 14 kao i jos par starinskih muva sa telima boje rdje i nogama od sljuke, jarebice, grudnog pera sojke ......

User avatar
Miloš
guide
Posts: 387
Joined: Sun Apr 12, 2009 10:50 pm

Re: Leuctra sp.

Postby Miloš » Thu Nov 13, 2014 6:43 pm

panic wrote:Milose, sa slike se ne vidi bas najjasnije ali mislim da su na prvoj fotografiji kosuljice lutaka tularasa. Moguce i da gresim ali kako kamenjarke nemaju fazu lutke (bar ne onako kako smo navikli da na nju gledamo kod tularasa), vec nimfa (koja u sazrevanju nekoliko puta promeni oklop) nakon zadnje promene formira pod njim krila i izgled zrelog insekta i ispuzi uz vegetaciju ili stene. Zato je hitin takvih kosuljica mnogo cvrsci, ostanu gotovo nepromenjenog izgleda (u formi nimfe) i sa malom raspuklinom na ledjima...


Potpuno razumem, posebno ovu boldovanu rečenicu. Zaista, napuštena nimfalna košuljica kamenjarke ostane tek neznetno izmenjena, izgleda bezmalo kao nimfa (pridodao sam sliku napuštene košuljice velike kamenjarke kao ilustraciju).

Veličina košuljica sa slike odgovara Leuctri. Takodje, u vreme kada je fotografija napravljena, Leuctra se masovno (u hiljadama) svakodnevno rojila nad rekom.
Prisustvo drugih insekata, jednodnevki ili sitnijih tularaša nisam zapazio.

Naravno, ne isključujem mogućnost da ste Vi u pravu. Šteta što nisam samo jednu košuljicu uslikao u makro modu, to bi sve razjasnilo. Hvala na primedbi.

Takodje treba uzeti u obzir da je moguce presvlacenje nekih i pod vodom i na samoj povrsini i pojavljivanje na povrsini od nikuda, kao kod jedne od ranih prolecnih kamenjarki ( Winter Brown)


Ovo mi je posebno interesantno, pa bih iskoristio priliku da Vas pitam, jeste li primetili isto ponašanje i prilikom masovnih rojenja žute kamenjarke ?
Zakleo bih se da se deo njih presvuče pod vodom i na površini pojavi takoreći niotkuda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

panic
fly fisherman
Posts: 96
Joined: Sat Oct 24, 2009 7:31 pm

Re: Leuctra sp.

Postby panic » Fri Nov 14, 2014 1:10 pm

Bas tako, zuta kamenjarka je jedan od primera da se odredjene vrste kamenjarki roje "iz vode". One to rade cak i u jakim brzacima pa je to iznenadno pojavljivanje tu najizrazitije uz najeksplozivnije reakcije riba zbog brzog "bezanja" hrane iz vidnog polja. Sa druge strane, posebno kamenjarke i tularasi nisu opisani ni sa desetim delom vrsta sa musicarskog stanovista vec se najcesce pominju samo najkarakteristicnije vrste pa mozemo racunati na postojanja a neprepoznavanje veoma slicnih vrsta koje se nekada roje dijametralno razlicito. Za nas je najbitnije da se odredjene vrste mogu rojiti tiho, puzanjem uz obalu ili vegetaciju ( tada bi trebalo sacekati aktivnost koju ce izazvati zenke dolaskom na polaganje jaja i dejstvovati plivajucim ili vlaznim musicama u zavisnosti od znakova kako se riba njima hrani, ne mora biti ni u kakvoj vremenskoj vezi sa rojenjem) ili rojenjem na otvorenoj vodi kad ume stvarno da prikuva (slucaj sa zutom kamenjarkom) i onda je dobra plivajuca imitacija resenje. Postoji i medjumogucnost a to je da ribe kod rojenja na otvorenoj vodi sustizu nimfe i hrane su na menjoj ili vecoj dubini uz tek poneko iskakanje za izlecucim insektima. Moze se pecati svakojakim imitacijama ali su meni najupecatljiviji lovovi obicnim Yellow Spider-om i Profesorom, buduci da mesta obicno nisu preduboka te ribe kontrolisu lako celu zonu od dna do povrsine. Naravno da je izbor imitacije subjektivna stvar i obicno postoje mnoge paralelno uspesne musice ali ako zelite operativnost i brzo pecanje, onda su u slicnim situacijama spajderi i vlazne muve, dobro resenje.
Interesantno za kamenjarke da su jedine od insekata uzete kao naucni bioindikatori potpuno cistih voda, ne ove nase najuobicajenije vec desetine vrsta koje zive samo u izvorisnim delovima voda. Utvrdjeni su parametri za te vrste i sa njihovom pojavom ta se voda bez analiza moze svrstati u kategoriju bezbednih. Tularasi i jednodnevke podnose daleko vece zagadjenje, njih cemo naci tamo gde kamenjarki nikako nema.

User avatar
Miloš
guide
Posts: 387
Joined: Sun Apr 12, 2009 10:50 pm

Re: Leuctra sp.

Postby Miloš » Sat Nov 15, 2014 3:51 pm

Mada je kvalitet fotografije mizeran, možda ipak malo pomogne oko dileme u vezi napuštenih košuljica...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

panic
fly fisherman
Posts: 96
Joined: Sat Oct 24, 2009 7:31 pm

Re: Leuctra sp.

Postby panic » Mon Nov 17, 2014 8:28 am

Ovako lice, ima krajem leta i s' jeseni tularasa koji nalepe kosuljice slicno ovim sa slike.

User avatar
sale
master of fly fishing
Posts: 2069
Joined: Mon Apr 30, 2007 8:39 pm
Location: Cacak
Contact:

Re: Leuctra sp.

Postby sale » Mon Nov 17, 2014 2:50 pm

Ima jedna vrsta rhycophila ,ima je i na Drini koja se prasvlaci na kamenju tj van vode , ima zeleano telo i zalena krila cim se presvuce ,posle krila potamne..
A ovo je slika nimfe ove male kamenjarke (u zavrsnoj fazi pred presvljacenje )o kojoj je rec, veoma lici po boji i obliku na kosuljice na kamenu sa gornje slike.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
sale-eurofish

User avatar
Gregor
fly fisherman
Posts: 59
Joined: Wed May 02, 2007 7:40 pm
Location: Slovenija

Re: Leuctra sp.

Postby Gregor » Mon Nov 24, 2014 11:13 am

Na sliki gore su definitivno kosuljice neke od vrsti tularasa. Ista situacija se pojavi i kod mene na vodi svake godine u otprilike isti period... ;)
A Leuctra sp. moze da izazove glavobolje :D
To have a wife, that loves flyfishing is a real blessing and curse of every serious flyfisherman. He will be able to go flyfishing almost at anytime and anywhere, but she will probably always catch more and bigger fish! (by Gregor Križnik)

http://www.facebook.com/gregorkriznikflyfishing


Return to “Insekti u mušičarenju”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests