Saranska nimfa- Montana

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Saranska nimfa- Montana

Postby Boban » Sun Apr 08, 2012 3:31 am

Saranska nimfa- Montana

Ako uzmemo u obzir prepostavku da je ova nimfa dobila ime po istoimemom podrucju Montana u Americi mnogi mogu pomisliti da se radi o zabludi s'obzirom da je ovo podrucje olicenje salmonidnih voda i Eldorado lipljana, pastrmki, zlatovcica i laxa, te da se ne moze pohvaliti nekim saranskim destinacijama!
Ali nije zabluda, radi se stvarno o lovu sarana klasicnom metodom sa jednom potpuno normalnom Montana nimfom.
Moje iskustvo u lovu sarana je vezano za klasicno dubinsko pecanje od pre jedno cetrdeset godina sa kukuruzom, bojlima, sa tri stapa i elektronskim indikatorima ugriza, udobno zaturen u saranskoj stolici. Kada sam se potpuno posvetio musicarenju bilo je nekih skromnih pokusaja sa pravljenjem vestackih imitacija "mais fliege" imitacija kukuruza od sundjera (foam) kao i takozvane "brot fliege"imitacija hleba od sisane jelenske dlake a to sve mnogo vise da bih savladao tehniku vezivanja. Ne lovim uopste sarane na musicu. Pored lipljana i pastrmke volim da musicarim klena i bucova.
No slucaj je hteo da ja onako indirektno budem umesan u neke uspesne ulove sarana na musicu, na moje veliko iznenadjenje. A evo kako se sve dogodilo.

Imam jednog kolegu austrijanca, koji je zakleti sarandzija koga sam posle dugogodisnjeg ubedjivanja uspeo da delimicno prevedem na blinkerisanje a nakon toga kao logican nastavak i na musicarenje. Zavoleo covek musicarenje, lovio pastrmke i lipljane, klenove ali se nije odricao lova sarana. I pre neki dan me zamoli covek od prilike ovako: " Bobi da li bi mogao da mi napravis neke musice sto si mi dao davno jednom prilikom. Imam jos samo jednu a proslog leta sam razvalio sarane na takve iste".
Ja ga gledam zaprepasceno, mislim covek me zajebava? Kazem mu da ja nikada u zivotu nisam lovio ni ulovio sarana na musicu niti znam koje su musice lovne a jos manje da sam ih pravio ili nekom poklanjao? Doduse poznate su mi neke klasicne mustre ali to ja ne pravim.
Izvadi covek neku razvaljenu kutiju i pokaze mi zeleno-crnu nimfu. Montana! Tacno, pravio ja sebi i mom prijatelju Canu, lovili klenove po Ibru i Moravi pre ko zna koliko godina? Pojavili se bili nekakvi insekti (posle fenomenalnog trovanja fenolom) a Montana nimfa bila najslicnija po izgledu a Boga mi i lovili se klenovi tih sezona!
E takvih par komada sam dao i mom kolegi za lov bele ribe a on probao i sarana i pokazalo se uspesno!

Lov sarana musicom moze biti uspesan ali samo u odredjenim uslovima.
Postoje dani, posebno leti za koje ima izreka" Pasji dani".To su od prilike oni letnji dani kada je vrucina nesnosljiva, pritisak, omorina, vazduh suv i vreo kada se asfalt topi. Ni dashka vetra i svezine pa dahcemo kao zivotinje. U takvim danima i uslovima i salmonidnim vodama zavlada mrtvilo i nikakvog dogadjaja na povrsini. Pastrmke su u tim najtoplijim dnevnim satima u najdubljim delovima reke srecne sto imaju dovoljno kiseonika bez ikakvog apetita i zelje za hranom a na najmanju senku ribara u panicnom begu traze skloniste.
To su oni dani kada je mnogo draze gustirati neko hladno picence u dubokoj hladovini terase nekog kafica nego se znojiti u wat kombinezonu.
Ali ako je pretoplo za lov salmonida za lov sarana na musicu su ovakvi uslovi idealni! Moram da napomenem, lov sarana na stajacim vodama a ne na divljim rekama, znaci na tajhovima i manjim jezerima. U takvim uslovima voda je mirna i kao ogledalo a saran se vrlo cesto izvuce na povrsinu i onako lenjo kupi i nesto jede sa i ispod same povrsine. Ali ne uobicajeno tako sto usisava hranu vec se malo iskrene na bok a pri tome kaze moj prijatelj Cristofer Brightwell, vrlo cesto udari repom po povrsini vode i lepo se vidi kao otvara i zatvara usta, znaci nesto jede, mozda nekog vodenog puzica, larvu libele ili nesto slicno? Po nacinu kako to uzima verovatno se radi o nimfama jer se slicno tako nimfama hrane i neke druge vrste bele ribe, klen, skobalj a slicno se ponasa i pastrmka kada se lovi plivajucim nimfama.
Ako imamo srecu da budemo na pravom mestu u pravo vreme lov sarana musicom moze biti vrlo interesantan i uspesan. Iskljucivo se lovi na vidjeno i ako je moguce sa obale ili iz camca. Mora da se prati ponasanje ribe na povrsini i shodno tome da se pristupi prezentaciji. U ovakvim uslovima polarizacione naocare su obavezne, preporucuje se stap klase - aftma 5-7 sa predvezima od 4-5 metara i sa tipetima od 0,18-0,22. Deblji predvezi i tipeti mnogo smanjuju efektivnost ulova.
Moj prijatelj je sa nekoliko mustri imao uspeha ali mu se uglavnom na svim destinacijama najboljom pokazala nimfa Montana i to sa crnim telom i zelenim toraxom na velicinama
osam do dvanaest. Nimfa je potpuno neotezana i uradjena od shenila koji malo upija vodu i zato tone neki santimetar ispod povrsine, bas onoliko koliko je potrebno!
Pitao sa m da li je koristio neku posebnu taktiku i tehniku? Ne, bitno je da nema puno nepotrebnih ler zabacaja i po mogucnosti sto preciznija prezentacija, do jednog metra od glave ribe, po strani a potom nekoliko puta kratko potegnuti, diskterno, par santimetara pa pauza a zatim sve ponoviti. Ako ciljani saran posle treceg puta ne reaguje treba odustati i usresrediti se na drugu ribu na suprotnoj strani. Kanap treba polako privuci do samog vrha stapa odnosno izvuci ga iz vidokruga ribe i tek tada ponoviti zabacaj a nikako to izvesti sa celom duzinom kanapa kako bi se izbeglo bezpotrebno pljuskanje vode pri naglom izvlacenju nimfe.
Lov sarana na ovaj nacin slican je lovu pastrmke plivajucim nimfama i suvim musicama pa sigurno pricinjava veliko zadovoljstvo i punu satisfakciju a luci i adrenalin.

Mozda sve ovo nekom bude od koristi i za lov na nasim vodama?

http://www.musicarenje.com/index.php/fl ... fa-montana
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby simpson H » Sun Apr 08, 2012 10:15 pm

Super da saznam da je ovo saranska nimfa. Naravno ne udubljujem se u FT ni blizu kao Boban i Sasa, ne citam revise i ne pratim. Ali ovo je jedna od prvih nimfi koje sam narucio iz Cabelasa dok nisam vezivao musice. I uhvatih pastrmku na nju u svojoj prvoj sezoni na Ribniku.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
EsoX
Carp Ninja!
Posts: 3280
Joined: Thu Apr 26, 2007 1:02 am
Location: ...u mulju do kolena!
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby EsoX » Mon Apr 09, 2012 12:53 am

Kada je u pitanju musicarenje sarana pristalica sam teorije da sama musica nije presudna... vec da je mnogo vaznija sama prezentacija... a najvaznije je naci ribu i procitati njeno ponasanje. Medjutim u situaciji koju si opisao sve biva naopako.. riba se sama otkriva... ali tada znaju biti jako selektivni i cesto mi je trebalo dosta vremena da nadjem muvu sa kojom ih je moguce prevariti ...a nekada mi ni to ne polazi za rukom ...i onda sve zna biti itekako frustrirajuce ..ovu nimfu do sad nisam imao u kutiji sa ostalim saranskim muvama... ali cu je svakako probati u toku ove sezone pogotovo ako ponovo naidjen na situaciju kao sto je ova sa slike.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"Pike looks like, acts like, and is a top-level predator. Just as you are. Flyfishing for pike is a contest between equals." Barry Reynolds

User avatar
Bogi
Tyer of the Year 2009!
Posts: 2808
Joined: Fri Jan 25, 2008 7:49 pm
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby Bogi » Tue Apr 10, 2012 3:47 pm

... veoma dobra i za pastrmku... provereno dobra...

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby Boban » Wed Apr 11, 2012 12:37 am

Iskreno se nadam da ce se Montana pokazati uspesnom i na tvojim vodama?
Slazem se sa tobom da je prezentacija mozda vaznija ali dzaba pravilna prezentacija ako nam se riba prestravi od ponudjene mustre.
Dane fotografija je fantasticna i oslikava bas onu situaciju o kojoj sam pisao.
Ajde probaj to tamo na tim saranskim vodama pa javljaj utiske.

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1791
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby oldsurehand » Thu Apr 12, 2012 12:01 am

Montana je zaista klasika, mozda malo zapostavljena musica zbog modernijih kreacija, ali itekako lovna...

Meni se pokazala dobro braon verzija sa oranz toraksom (braon kamenjarka), kao i klasicna crna verzija sa chartreuse toraksom umesto zutog.

Bobane, sjajan post i tekst!
"You do not ask a tame seagull why it needs to disappear from time to time toward the open sea. It goes, that's all." B. Moitessier

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1791
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby oldsurehand » Thu Apr 12, 2012 12:11 am

Zaboravih da dodam... Postoji interesantna teorija o musicama od senila. Senil dobro upija riblju sluz i zadrzava miris, a to moze da bude bitno ribama koje imaju istancano culo mirisa (kao saran npr.)
"You do not ask a tame seagull why it needs to disappear from time to time toward the open sea. It goes, that's all." B. Moitessier

User avatar
Boban
Moderator
Posts: 1411
Joined: Sat Oct 27, 2007 4:17 pm
Location: Vienna

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby Boban » Thu Apr 12, 2012 1:57 am

oldsurehand wrote:Montana je zaista klasika, mozda malo zapostavljena musica zbog modernijih kreacija, ali itekako lovna...

Meni se pokazala dobro braon verzija sa oranz toraksom (braon kamenjarka), kao i klasicna crna verzija sa chartreuse toraksom umesto zutog.

Bobane, sjajan post i tekst!


Hvala Vladane.
Ova teorija o upijanju sluzi i zadrzavanju mirisa je opasna i vrlo bitna. Uopste mi to nije palo na pamet. A godinama vec znam da je musica sa kojom sam vec izvadio ribu mnogo lovnija nego ona nova iz kutije i kao po pravilu na drugu ribu se mnogo manje ceka nego na onu prvu bas zbog te sluzi i mirisa koji poprimi musica!
I ja sam koristio chartreuse i olivne toraxe. Na ovoj koju sam zadnju postavio je takodje olivni senil ali svetlo nije bilo bas adekvatno pa izgleda da je nesto zlatno-zuto.
Montana je stvarno dobra musica i za pastrmku a ja sam sa prijateljima dobro lovio i klenove po Moravi i Ibru!

Za musicarenje se nikada ne sme reci da se sve zna, uvek se nesto novo cuje i sazna.

User avatar
Bosanac
guide
Posts: 217
Joined: Sun Apr 27, 2008 2:26 am
Location: Ceska Republika
Contact:

Re: Saranska nimfa- Montana

Postby Bosanac » Tue Apr 17, 2012 6:06 pm

Saran , a ne samo on voli crne musice . Teorija jednog mog kolege je da mu montana lici na punoglavca i da je zbog toga vrlo rado uzima .
Veze je sa marabu repom , ne previse dugackim .
Sretno majstore


Return to “Nimfe”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests