ekoljuba wrote:To je najverovatnije posledica smanjenja bioloskog minimuma + vrucine + zagadjenje nitratima i fosfatima ako se u blizini nalaze obradive povrsine koje se djubre!?
Ovo je samo predpostavka posto ne poznajem situaciju na terenu!?
Nije najverovatnije nego sigurno, svako leto u viru na poslednjoj slici, sam se kupao, a u viru samo dvadesetak metara iznad skakao u vodu sa stene visoke 5-6m. Sada u tim virovima ima jedva 1m dubine, a ako alga nastavi da bubri ovom brzinom, nece tu vise ni biti vira. Obradivih povrsina ima, ali ne pored vode, jer je ovaj deo kao i svi ostali delovi vodotoka toliko nepristupacni da pored reke jedva ima prilaz, a jos manje obradiva povrsina. Nitrata ce tek da bude, samo da krene proces truljenja algi. Ono malo ribe sto je imalo, odavno je pokupljeno rukama i raznim drugim primirivnim pomagalima, ovo se sve namerno radi. Smisljen scenario, jel treba da kazem da ce se za koji dan pojaviti neki strucnjak i reci, Rzav nema sta da izgubi ako se izgradi brana, tamo vec odavno nema nicega! Ako ovako nastave, stvarno nece biti bas nicega. Zao mi je seljaka (da se ne uvrede seljacine, posto pravim razliku) koji su odrasli kraj Rzava, kada sa tugom gledaju sta rade sa njhovom rekom. Mnogima sam poklonio musice i pokazao im kako mogu da upecaju ribu, to je njhova reka, oni su je cuvali, ali je nisu sacuvali. O cemu vise treba da pricamo, kakva poribljavanja, kakva cuvanja, kakva ulaganja, zakoni i ostala cudesa, sta moze da se uradi protiv bande pokvarenjaka i zlikovaca, pogan!