Rzav odlazi u zaborav!

Sve vezano za ekologiju i očuvanje reka
User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Re:

Postby sumadinac » Sun Sep 14, 2008 12:07 am

ekoljuba wrote:To je najverovatnije posledica smanjenja bioloskog minimuma + vrucine + zagadjenje nitratima i fosfatima ako se u blizini nalaze obradive povrsine koje se djubre!?
Ovo je samo predpostavka posto ne poznajem situaciju na terenu!?


Nije najverovatnije nego sigurno, svako leto u viru na poslednjoj slici, sam se kupao, a u viru samo dvadesetak metara iznad skakao u vodu sa stene visoke 5-6m. Sada u tim virovima ima jedva 1m dubine, a ako alga nastavi da bubri ovom brzinom, nece tu vise ni biti vira. Obradivih povrsina ima, ali ne pored vode, jer je ovaj deo kao i svi ostali delovi vodotoka toliko nepristupacni da pored reke jedva ima prilaz, a jos manje obradiva povrsina. Nitrata ce tek da bude, samo da krene proces truljenja algi. Ono malo ribe sto je imalo, odavno je pokupljeno rukama i raznim drugim primirivnim pomagalima, ovo se sve namerno radi. Smisljen scenario, jel treba da kazem da ce se za koji dan pojaviti neki strucnjak i reci, Rzav nema sta da izgubi ako se izgradi brana, tamo vec odavno nema nicega! Ako ovako nastave, stvarno nece biti bas nicega. Zao mi je seljaka (da se ne uvrede seljacine, posto pravim razliku) koji su odrasli kraj Rzava, kada sa tugom gledaju sta rade sa njhovom rekom. Mnogima sam poklonio musice i pokazao im kako mogu da upecaju ribu, to je njhova reka, oni su je cuvali, ali je nisu sacuvali. O cemu vise treba da pricamo, kakva poribljavanja, kakva cuvanja, kakva ulaganja, zakoni i ostala cudesa, sta moze da se uradi protiv bande pokvarenjaka i zlikovaca, pogan!

User avatar
ugly_si
guide
Posts: 445
Joined: Mon Apr 30, 2007 1:01 pm
Location: Banja Luka
Contact:

Re: Rzav odlazi u zaborav!

Postby ugly_si » Sun Sep 14, 2008 8:28 pm

Jedno je sigurno na ovim stranicama foruma su ispricane mnoge teorije nacini i predlozi da se obogati poribi ozivi neka reka ali nijedan nije prost i efikasan da uspije 100% ako se neko animira da ga i provede, no medjutim ovi drugi su izgleda 300% usavrsili metode ubijanja reka i svega u njima i oko njih :unhappy-fish:
dobar lipljen je ziv lipljen!

User avatar
ekoljuba
Moderator
Posts: 1321
Joined: Mon Feb 25, 2008 1:59 pm
Location: NS-BG

Re: Rzav odlazi u zaborav!

Postby ekoljuba » Wed Jun 24, 2009 10:16 am

Evo jednog sajta cija je svrha zastita reke Rzav!

http://www.rzav.net/
"Srbija je keva! Cuvaj kevu da ti duze traje!"

User avatar
falco
guide
Posts: 439
Joined: Tue Oct 16, 2007 9:16 pm
Location: Gradac

Re: Rzav odlazi u zaborav!

Postby falco » Sun Jun 19, 2011 12:36 pm

Pre neki dan na Rzavu (selo Roge) dok sam se vracao ka kolima, sretnem dva mestanina, javim se, oni upitase ima li ribe i tako zapodenuse razgovor. Usput pitam uspeva li malina, posto su se spremali nesto da rade po malinjaku, a jedan rece nesto zanimljivo - dosta ljudi ima malinjake reda radi, kako bi uzeli veci novac od drzave kada pocne da se radi brana, a to je, po njemu, vrlo uskoro.

Ima li kakvih novosti u vezi ove price?


Return to “Ekološke teme”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests