Page 1 of 3

Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 2:16 am
by EsoX
Prosle godine sam izlomio jako velik broj ovih udica.. gotovo svako ozbiljnije kacenje za dno ili neku prepreku i pokusaj da se otkaci rezultovalo je pucanje udice. Pucale su na luku pucao je vrh pucale su neposredno ispod okca. Interesuje me da li je jos nekom ovo isto desavalo?

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 9:16 am
by sale
Kakve su na ribi ? Spada li , puca li pri izvlacenju , jel se dobro ubada ,jel drzi ribu ?

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 1:24 pm
by renafly
Esox,ja sam svoje sve Knapek prodao sto sam nabavio.
Predji na Hanak udice neces se pokajati.Bolja je zica ,ne tupe se i ne pucaju.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 1:34 pm
by EsoX
Sem pucanja nemam zamerku cak odlicno su se pokazale. Odlicno ubadaju.. ispravljanja nije bilo (zato sto se radi o udicama koje ce pre puci nego ispraviti se)... a kako drze ribu to je malo tesko prokomentarisati u mom slucaju odlicno jer sam ih koristio za pecanje sarana a tu spadanja nema zbog mesnatih usta. Medjutim na Joci gde je sa svakim saranom borba na misice nema mi logike da koristim udice za koje znam da su najslabiji deo pribora.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 7:18 pm
by Milance
Ako pecaš šarana koristi šaranske udice.... Knapek ima izvanredan oblik, ubadaju i drže odlično (lipljena i pastrmku) ali zaista ne znam kako se ponašaju sa šaranima i dnom u kombinaciji sa debelim tipetom. Najveća mana im je što često u pakovanju bude i poneki škart.
Hanak je još bolji ali i mnogo skuplji...

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Sun Feb 03, 2013 8:51 pm
by ivke037
"Trazis hleb preko pogace". Sta fali TMC i Patridge, proverenim udicama. A za sarana je Mita upravu 100%. Kupis, naprimer, Korda ili Owner ili neku drugu saransku udicu i ne boli te glava.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 2:01 am
by EsoX
Ocigledno "trazim hleb preko pogace" cim pored svih normalnih riba pecam sarana na muvu al to nema veze. Mita iako ga zaista cenim kao odlicnog ribolovca ovaj put nije upravu 100%, upravu je da knapek ima dobar oblik, i da u pakovanju zna da bude skarta medjutim za saranske udice se nikako ne bi slozio zato sto sam ih probao i to nekoliko varijanti. Te udice mogu da ponekad u pojedinim situacijama budu odlicno resenje ali u vecini slucajeva to nisu.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 8:35 am
by Milance
Ma samo htedoh reći da je Knapek jednostavno projektovan za ribe do 50-tak cm... a kod šarana je to donja granica. I za takve namene je (bar meni) odličan, naročito za nimfe.
Ono za šarana i šaranske udice je više filozofska konstatacija 8) Za tako velike i jake ribe sigurno je bolje koristiti i neke SW udice a verovatno ima i pogodnih Carp modela, mada su uglavnom prekratkog vrata za one šaranske muve koje si ti pokazivao. Možda da probaš neke od klasičnih Kamasan modela, oni imaju jake i kvalitetne udice koje sam ja koristio za morsku pastrmku jesenas...

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 9:05 am
by sumadinac
Knapek koristim vise od dve godine i preturio sam preko ruku min. 20.000 udica uglavnom Knapek N, G, C, i T. Udica opravdava svoju namenu, namenjena je takmicarskom ribolovu. Jos uvek nisam dobio informaciju da je udica nekome pukla na ribi. Kacenje je odlicno, a spadanja su minimalna, bas zbog dugackog ubodnog dela. Moze se steci utisak da je Knapek udica nastala kao dobra zamena za udice sa kontra kukom, jer se broj izgubljenih riba svodi na minimum. E sada ono najvaznije, istina je da udice pucaju i to bas onako kako je Dane naveo. Za to je kriv ljut materijal od koga je napravljena. Ono sto se sigurno nece dogoditi, jeste da se nece ispraviti, ma kolika riba da je u pitanju. Do sada nisam imao nijedno pucanje sa tipetima do 0.16 i 0.18mm, sve preko toga udica puca, ako se zakaci za tvrd predmet, u predhodnom slucaju puca tipet. Ne znam da li je mana ili prednost pucanja, druge udice bi se ispravile. Mana je sto kod velikih pakovanja od 1000komada 5-10% bude skart, sto proizvodjac nadoknadi, slanjem 10% vise udica, verovatno mu se vise isplati nego da placa radnike koji bi vrsili kontrolu. Jednom recju, jedna od boljih barbless udica, dajem joj prednost u odnosu na TMC BL modele (govorim za udice N i C, u poredjenju sa 3761bl i 2487bl. Pucanje i nije neka mana, ne znam da li je pametnije sto puca udica ili da pukne tipet i da u svakom slucaju ostanemo bez muve. Udica je namenjena za lov ribe u tome se pokazala vise nego odlicno, treba pitati da li je bilo slucajeva da ova udica izda i da se igubi riba!

Moja ocena kao vezaca i onoga ko peca na ove udice, na skabli 1-10, Knapek zauzima 8 mesto, a do desetog ga deli, rigoroznija kontrola kvaliteta (selekcija dobrih i skart udica) i malo vise paznje oko masnoce kojom tretiraju udice!

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 9:50 am
by sale
EsoX wrote:Ocigledno "trazim hleb preko pogace" cim pored svih normalnih riba pecam sarana na muvu al to nema veze.

PA i nemas neki veci izbor sa obzirom da pecas samo na ribnjaku

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 9:57 am
by maci078
Ja iskljucivo koristim Knapek Jig udice i savrseno sam zadovoljan sirinom luka i samim ubodom.
Rijetko kad mi spada riba.Sto se tice pucanja, desavalo mi se da pukne udica ako se zakaci za stijenu ili neki tvrd predmet ali tada samo gubim vrh udice a ostane mi tungsten otezanje koje mogu ponovo iskoristiti.
Naravno tippet stavim 0.18 i prije puca vrh udice nego sam tippet sto i nije tako lose.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 12:45 pm
by Sale_Zupa
Ove udice koristim par godina i u slobodnom ribolovu,ne samo na takmičenjima.
Kao što je Sale već rekao,proizvođač mora povesti mnogo više računa o kontroli kvaliteta materijala i kvaliteta završne obrade.Naime,više puta sam primetio da svaka nova tura koja mi je došla,nema istu površinsku obradu-zaštitu.Neke su sjajne,neke mat sjaj,neke hrapave.Kako i zašto,ne znam.

Što se pucanja tiče,dolazilo je na modelu G i to ispod ubodnog dela udice,na mestu počinjanja luka.Razlozi-delom od naprezanja prilikom pecanja,delom zbog ljutine materijala,a delom zbog stezanja u čeljustima stege.Po meni,najviše zbog stezanja čeljustima stege.
Ostali modeli su OK,pa sa njima nisam imao problema.Ako se istupe,uzmem brus koji ima najsitniju strukturu,naoštrim i pecam bez problema.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 9:59 pm
by EsoX
Kakve udice za saranske muve treba da budu to je skroz druga prica i vrlo vazan detalj u ovom ribolovu...ali da se vratimo na Knapek udice. Upravo sa Knapek J (Jig) #6 i #8 udicama sam i imao najveci problem sa pucanjem. Svakako su tippeti koje koristim mnogo deblji od onog sto se smatra za uobicajeno a i pribor je daleko grublji.. ali to su zahtevi koje namece teren i snaga ribe koja se peca.. Mislim da sebi necu dopustiti komfor da pecam sa ovim udicama jer koliko vidim nisam jedini kom su se desavala ova pucanja.

P.S
sale wrote:
EsoX wrote:Ocigledno "trazim hleb preko pogace" cim pored svih normalnih riba pecam sarana na muvu al to nema veze.

PA i nemas neki veci izbor sa obzirom da pecas samo na ribnjaku


Sale ja i kad pecam na ribnjaku ne pecam na smoki i hleb, kao ti.

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 10:29 pm
by sale
Izvini kad si ti mene video da pecam na smoki hleb itd ???
i nisam nista lose mislio sa ovim sto sam ti napisao , kakav imas izbor realno kad non stop pecas Na Joci ? NE znam sto si se istripovao
i nemoj vise da siris dezinformacije .
DA i na kom ribnjaku ?

Re: Knapek udice i pucanja

Posted: Mon Feb 04, 2013 11:31 pm
by EsoX
Samo dva puta smo se sreli na vodi oba puta na Vrelu (i Drini) ali javna tajna je da se tamo pecalo na Smoki i hleb uz prihranu istim.. oba puta sam se bas razocarao u gospodu musicare jer su mahom svi koristili ovu metodu kad muve vise nisu radile... sasvim je moguce da sam u vezi tebe pogresio ako sam pogresio izvinjavam ti se.

Sto se tice ribnjaka Joce... tamo mozes da biras sta ces pecati preko leta... jer je voda prepuna svega... doduse leti jedino stuke nestanu...