Page 1 of 1

Kapok dubbing

Posted: Sat Dec 29, 2012 8:20 am
by flydoc
Novi proizvod visoko plivajuceg dabinga cuvenog Staffana Lindstroma iz Norveske. Iz razgovora sa njim sam stekao utisak o veoma dobrom materijalu za suve musice. Dok ne dobijem i licno ga isprobam pogledajte ova dva video klipa.

qw.jpg


Re: Kapok dubbing

Posted: Sat Jan 26, 2013 2:46 pm
by MLUGIC
Pomenuti dabing već više od godinu dana postoji u ponudi firme HEMINGWAY'S iz Užica. Ima stvarno izvanredne plivajuće karakteristike . Istina nije testiran u WC šolji ( koja je , možda , bar za snimanje mogla biti malo bolje oprana... ) već na vodi . Imaju i solidan izbor boja u dispenzeru . Mislim da ga nazivaju "superfloat".

Re: Kapok dubbing

Posted: Sat Jan 26, 2013 5:23 pm
by sale
Nisu oni prvi koji kopiraju Hamingway-s , sto mi je izuzetno drago :lol:

Re: Kapok dubbing

Posted: Sat Jan 26, 2013 5:47 pm
by pex
sale wrote:Nisu oni prvi koji kopiraju Hamingway-s , sto mi je izuzetno drago :lol:


....i sve ih je vise....

Re: Kapok dubbing

Posted: Sun Jan 27, 2013 1:06 am
by flydoc
Momci pre ce biti u ovom slucaju obrnuto, zato sto sam upoznat malo blize a dovoljno je da pogledate datum kada je postavljen video :) Tako da superfloat moze mozda biti nesto slicno, moguce i isto kao kapok ako su ga dobro iskopirali..

Re: Kapok dubbing

Posted: Sun Jan 27, 2013 3:00 am
by pex
Ne citas izmedju redova.....al' aj'd....

Re: Kapok dubbing

Posted: Sun Jan 27, 2013 3:18 am
by flydoc
.. sta to? Ako si mislio "sve ih je vise" mogu ti reci ne znam a i ne interesuje me nesto posebno. Samo znam da ono sto je Orvis i Partridge pravio u dabinge to danas niko ne moze da napravi.

Re: Kapok dubbing

Posted: Sun Jan 27, 2013 5:45 pm
by sale
Sta su to oni pravili tako recolucionarno ?

Re: Kapok dubbing

Posted: Mon Jan 28, 2013 1:22 am
by flydoc
Dosta toga dobrog Sale... prevashodno sam mislio na dabinge, recimo kod Orvisa "fine and dry" dabing ili kod Partridge-a Slf.

Re: Kapok dubbing

Posted: Mon Jan 28, 2013 10:30 am
by simpson H
Orvis ne proizvodi dabinge niti je to ikada radio.

Re: Kapok dubbing

Posted: Mon Jan 28, 2013 10:32 am
by flydoc
Ne znam ko je proizvodio ali ja imam pakovanja sa etiketom "Orvis".

Re: Kapok dubbing

Posted: Mon Jan 28, 2013 10:55 am
by MLUGIC
Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi nešto iskomplikovali (naravno bez potrebe). Kada sam poslao prvi post samo mi je bila namera da kolege obavestim da taj kapok dabing nije ništa novo i revolucionarno i da je poznat i da se koristi godinama (u fly tyingu) , a decenijama za druge svrhe . Niko nikoga ne kopira niti imitira. Inače , za pojašnjenje , KAPOK ( lat. CEIBA PETANDRA) je drvo koje raste u tropskim šumama Afrike i do 50 m visine. Mahunasti plod tog drveta sadrži tanka svilenkasta vlakna koja liče na pamučna i stotinama godina su poznata kao JAVA PAMUK. Vlakna su inače 8 puta lakša od pamučnih i imaju 5 puta veću plovnost od plute. Zbog takvih izvanrednih plivajućih karakteristika odavno se koriste za punjenje pojaseva za spasavanje i u tekstilnoj industriji za futrovanje zimskih jakni ( toplije od perjanih ) . Vlakna ne upijaju vodu i ne podležu truljenju tako da bilo kome ko se bavi materijalima koji se koriste u fly tyingu nije bilo daleko od pameti da se mogu koristiti i u te svrhe. Jedini je problem što se zbog svoje vodootpornosti ne mogu farbati ( koliko je meni poznato ) - osnovna boja je svetlo krem pa se za dobijanje raznih boja moraju dodavati neka druga vlakna ( od prirodnih najbolje poddlaka dabra) ili neki fini sintetički dabing. Problem je i što se ne mogu mešati u blenderu jer se zbog svoje strukture ( jako su tanka) cepaju na kratke komadiuće i u blenderu prave grumuljice pa se mešanje mora raditi ručno ( zbog toga , verovatno , nije pogodan za neku masovnu proizvodnju). Inače , mnogi proizvodjači fly tying materijala dodaju kapok vlakna u svoje plivajuće dabinge. Dakle kapok je kapok , prirodno vlakno koje se može , kao i sve drugo , kupiti negde u inostranstvu ( pa i kod nas) . A kolegi ću rado poslati kapok dabing koji ja imam da ga isproba dok mu ne stigne iz inostranstva ( samo mi treba adresa na PM ili SMS ). Srdačan pozdrav ( inače ove informacije o kapoku sam našao na internetu , naravno). Milan Lugić 063657606

Re: Kapok dubbing

Posted: Mon Jan 28, 2013 1:21 pm
by Boban
simpson H wrote:Orvis ne proizvodi dabinge niti je to ikada radio.


Bojane postoji dubbing koji se proizvodi pod Orvis patronatom!
Nije bitno da li ga licno oni proizvode ili je produkcija pod budnim nadzorom iskustva i tradicije duze od 150 godina.
Posedujem dubbinge mnogih proizvodjaca sa svih meridijana, naravno i domace produkcije kao i dubbinge firme Hemingway's. Svi su dobri, neki manje neki vise. Svi oni proizvode izuzetno mnogo vrsta dubbinga,
razlicitih mesavina, strukture i boja. Ali nijedna od tih firmi se ne moze pohvaliti da im je celokupna produkcija u top kvalitetu i svi oni pojedinacno imaju neke svoje favorite, pa tako i firma Orvis!
Licno nemam iskustva sa Kapok dubbingom i ne mogu komentarisati nista na tu temu ali sa punom odgovornoscu tvrdim da postoji dubbing koji se proizvodi pod Orvis patronatom
kao i to da je na primer Orvis Super Fine dubbing ubedljivo najkvalitetniji na celokupnom svetskom trzistu, bar sto se tice mog iskustva!