Udice...

Udice, materijali, stege, alati, konci,...
User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Udice...

Postby simpson H » Mon May 21, 2007 11:42 am

Opet sam imao problema sa Gamakatsu udicama na nekim muvama.. znaci katastrofa..moracu da eliminisem sve sto lici na Gamakatsu iz kutije.
Krenes da slomis kontra kuku, ono pukne vrh udice, zakacis ribu, udica se otvori, malo dokaci kamen vrh se savije ili pukne... ma zdravo!!!
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
gile_82
fly fisherman
Posts: 43
Joined: Mon Apr 30, 2007 8:58 am
Location: Krusevac
Contact:

Postby gile_82 » Mon May 21, 2007 12:24 pm

Ja koristim samo Gamakatsu udice i nikad ali stvarno nikad nisam imao problema sa njima uglavnom koristim F15 model i to za musice od broja 14 do 10. Najgora udica po meni je Hayabusa, zica najobicnija. A za musice od broja 16 do 18 VMC, ali ne zato sto Gamakatsu u tim velicinama ne valja vec zato sto ne mogu da ih nadjem. Ali predpostavljam da ima falc robe medju Gamakatsu, al jos nisam naleteo na njih.

User avatar
banefly
instructor
Posts: 636
Joined: Thu Apr 26, 2007 10:47 am
Location: BGD

Postby banefly » Mon May 21, 2007 1:14 pm

gile_82 wrote:Ja koristim samo Gamakatsu udice i nikad ali stvarno nikad nisam imao problema sa njima uglavnom koristim F15 model i to za musice od broja 14 do 10. Najgora udica po meni je Hayabusa, zica najobicnija. A za musice od broja 16 do 18 VMC, ali ne zato sto Gamakatsu u tim velicinama ne valja vec zato sto ne mogu da ih nadjem. Ali predpostavljam da ima falc robe medju Gamakatsu, al jos nisam naleteo na njih.


Najtoplije preporucujem da pokusate sa TMC udicama. Skoro svi modeli su bez mana. Osim toga, oni koliko znam, za sada, imaju najvise barbless modela.

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Mon May 21, 2007 1:31 pm

Da me Sale iz Cacka nije opomenuo, vezivao bih muve na svakoj Gamakatsu udici uz kesice, nakon njegovog iskustva i ja sam poceo da testiranjem udice pre nego sto pocnem sa vezivanjem. Iz kesice (25komada), test je prezivelo 10-15 udica, ostale su ili polomljene ili nenormalno deformisane! Sto se tice modela F15 nemam nijednu zamerku, stvarno je extra. Ogorcen sam na model F39. Bas iz tog razloga kupujem Mustad udice gde god natrcim na njih. VMC je odlicna udica i gotovo uvek moze da se nadje u svim velicinama.

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1789
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Postby oldsurehand » Mon May 21, 2007 2:56 pm

Zaista me cudi jedna stvar oko Gamakatsu-a, jer sam od mnogih nasih
musicara cuo slicne price...

Spadam u prezadovoljne Gamakatsu korisnike, ali kada su u pitanju SW i Salmon/Steelhead udice, znaci modeli za velike ribe. Nikada nisam probao ni jedan od njihovih pastrmskih modela, jer uopste nisu cesti u prodavnicama koje posecujem. Da li je moguce da se mozda radi o defektnim modelima koji se uvaljuju trzistu u Srbiji, ili Gamakastu zaista ima problem sa malim udicama? Mislim, ova kompanija ima blistavu reputaciju ovde u USA. Moracu da narucim neko pakovanje malih udica i proverim...

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Mon May 21, 2007 3:22 pm

Mislim da Gamakatsu zaista ima odlicne udice, ali su mi ova pakovanja krajnje sumnjiva. Nemoguce je da u kesici od 25 komada, 10-15 valja ostalo ne. Tu je neka mucka, a najverovatnije se ubacuju neke fals udice istog izgleda i velicine. Neko se bavi prevarama, ali kad uzmes u obzir da je kesica od 25 komada 130dinara, sto je 5.2din po komadu. Kada se prebere ostane max 15 komada da valja, sto je 8.7din po komadu. Bas zbog toga bolje je uzeti Mustada ili VMC-a jer su 4-6 dinara komad i svaka valja.

pedja

Postby pedja » Mon May 21, 2007 3:32 pm

Samo ne koristite Climax udice. Kad vec pricamo o udicama...
Inace, malo sam se zacudio, jer zaista Gtsu slovi za renomiranu firmu i u dosta kataloga se pojavljuje. Otisavsi na sajt, medjutim, vidim da se, recimo, model koji se kod nas koristi za nimfe (koristio sam ga, bez zamerki) zove drugacije (mislim P15, na poslu sam i ne mogu da proverim, ali sigurno drugacije) od naziva koji stoji na sajtu (L10-2H za dvostruko duzi vrat). To mozda govori da ne idu svuda po svetu iste Gamakatsu udice...?
Do sada sam bio dosta zadovoljan VMC udicama, samo sto ih vec par godina ne nalazim u Bgd-u i Valjevu, a prezadovoljan Mustad-ovim 539E, 540. Za razliku od VMC koje su jake i krute, Mustadove su elasticne i zilave. Kazu da su TMC odlicne, ali su cesto samo za odlikase kad se pojave.

pedja

Postby pedja » Mon May 21, 2007 3:38 pm

Dragi moderatore, skrenuo bih paznuu da je ovo topics koji je trebalo postaviti u Pribor za musicarenje-ostala oprema, koliko vidim po objasnjenju ispod istog.

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Postby simpson H » Mon May 21, 2007 3:47 pm

Prihvatam sugestiju i temu o udicama prebacujem u alate i materijale jer im je ipak mesto u fly tying a ne kao ostala oprema za musicarenje. Moja greska i jos jednom hvala na ispravci.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
banefly
instructor
Posts: 636
Joined: Thu Apr 26, 2007 10:47 am
Location: BGD

Postby banefly » Mon May 21, 2007 5:42 pm

U prethodnom postu sam preporucio TMC udice jer imam odlicno iskustvo sa njima. TAcno je da se kod nas retko pojave mada ne znam zbog cega. Osim mogucnosti da se poruce iz inostranstva sto ih onda zbog carine cini nesto skupljim nego sto su ostale koje se nalaze po nasim prodavnicama, sada se neki modeli vrlo upotrebljivi za nase uslove mogu kupiti i u Bosni po sasvim pristojnoj ceni od oko 5e za pakovanje od 25 komada. Znam da je Bosna za nas takodje inostranstvo ali je ipak manje "daleko" nego Evropa i Amerika.
"Filosofiju" kupovanja udica koje su jeftinije pa makar se prebiralo po pakovanju da ostanu dobre!?! i gubljenje vremena sa vezivanjem muva na takve udice nikako ne mogu da razumem. Vezes muvu, nosis je sa sobom, vezes na tipet, zabacis a ona na prvoj ribi ili kamicku ili grancici pukne ili se ispravi. JA to zaista ne razumem ali ima nas razlicitih. Srecom!

User avatar
ugly_si
guide
Posts: 445
Joined: Mon Apr 30, 2007 1:01 pm
Location: Banja Luka
Contact:

Postby ugly_si » Mon May 21, 2007 5:47 pm

Gamakatsu sam koristio i pre ali tek u zadnjih nekoliko izlazaka sam primetio da nakon kacenja ribe ili bilo kakvog dodira sa granom neizbezno puca vrh, recimo za ovaj vikend mi se to desilo na 4 muhe od ukupno koristenih 10 :shock: , kao sto kazem to mi se prosle sezone nije desavalo, da li je stigao kontejner falsh robe?! Sigurno jeste !! al sto mi najgore sve muhe bile EXTRA!!
Evo reci cu ovde da gamakatsu vise ne kupujem :? upravo jer su muhe vezane na njima postale lutrija neuspjeha, sa cestim premijama :roll:
dobar lipljen je ziv lipljen!

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Mon May 21, 2007 6:34 pm

Stvarno bi bila dobra ideja ukoliko bi se neko od prodavaca zainteresovao za nabavkom celokupnog programa TMC, Mustada, Partridge.....po prihvatljivim cenama kako za nas musicare tako i za prodavce i uvoznike, jedno je sigurno da bi se monopolisti koji trenutno guraju falsh najprodavaniju Gamakatsu udicu kod nas, rzbucali. LavMD u Pozezi nabavlja VMC, ali vec duze vreme ponuda je strasno losa, ocekuje se vec duze vreme neka nabavka, ali jos uvek nista.

User avatar
gile_82
fly fisherman
Posts: 43
Joined: Mon Apr 30, 2007 8:58 am
Location: Krusevac
Contact:

Postby gile_82 » Mon May 21, 2007 7:01 pm

U Lav Md-u kad god da sam svratio bilo je svega nekoliko kesica VMC udica i to bas bukvalno. Nikad nisam mogao da kupim 2 kesice #16 ili nekog drugog broja. Na moje pitanje sto nemaju vise modela oni kazu donecemo kad se ovo proda :shock: . A jedino sam tamo video VMC udice :( .

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Mon May 21, 2007 11:08 pm

Stvarno je bedno da u zemlji sa ovoliko ribolovaca, nesto manje musicara u odnosu na zemlje u regionu, nema kompletan program kvalitetnih musicarskih udica. Umesto da u radnjama gledamo gotovo ceo program Gamakatsua, Mustada, VMC-a, TMC-a.......pa da komentarisemo o kvalitetu, mi komentarisemo gde se i kada povremeno pojave razliciti modeli musicarskih udica. Mislim da bi trebalo da se utice na prodavce, a narocito na uvoznike da malo poboljsaju ponudu, jer ako je komplikovan i skup uvoz perja preko firme, zasto nema udica, to je potrosni materijal i stalno se prodaje bez obzra koje je godisnje doba, pravi proizvod uvek ima kupca! Najvise bih voleo da novac ostavim u svojoj zemlji.

User avatar
banefly
instructor
Posts: 636
Joined: Thu Apr 26, 2007 10:47 am
Location: BGD

Postby banefly » Tue May 22, 2007 8:33 am

sumadinac wrote:Stvarno je bedno da u zemlji sa ovoliko ribolovaca, nesto manje musicara u odnosu na zemlje u regionu, nema kompletan program kvalitetnih musicarskih udica. Umesto da u radnjama gledamo gotovo ceo program Gamakatsua, Mustada, VMC-a, TMC-a.......pa da komentarisemo o kvalitetu, mi komentarisemo gde se i kada povremeno pojave razliciti modeli musicarskih udica. Mislim da bi trebalo da se utice na prodavce, a narocito na uvoznike da malo poboljsaju ponudu, jer ako je komplikovan i skup uvoz perja preko firme, zasto nema udica, to je potrosni materijal i stalno se prodaje bez obzra koje je godisnje doba, pravi proizvod uvek ima kupca! Najvise bih voleo da novac ostavim u svojoj zemlji.


Alo bre šumadinac! Ovakve diskusije stvarno ničemu ne vode. Na koga ti to apeluješ da uradi ovo ili ono? Ljudi koji se bave trgovinom i ulažu svoj novac u nabavku robe nastoje da kupe robu koja ima prodju na trzištu i da što brže obrnu kapital i pri tome naravno zarade. A ti ovde popujes nekom imaginarnom šta treba da uradi. KAo svi su glupi a ti pametan pa ih savetuješ ili još gore, ljutiš se kao što su oni "nesposobni" i ne vode računa o tome da ti želipš da ostaviš novac u "svojoj zemlji". Besmisleno zaista.
Što ti ne otvoriš tu radnju za mušičarske potrebe pa da svi kupujemo kod tebe i ostavimo ovde taj novac a ti se pri tome obogatiš?


Return to “Materijali i alati”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests