Uticaj repa i antena kod lova suvim musicama

User avatar
simpson H
simpson H
Posts: 10173
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:09 am
Location: Beograd
Contact:

Uticaj repa i antena kod lova suvim musicama

Postby simpson H » Tue Apr 01, 2008 11:00 am

E uvek me zanimalo ovo. Imam dosta musica sa repovima od mikrofibetsa koji i sam koristim a imam i nesto caddisa sa antenama od neke jos grublje plastike. Cuo sam i za neke price kako riba kad napadne musicu desava se da je promasi bas zbog repa ili antena (samo ih boxuje) pa me zanima da cujem vase misljenje.
"A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

User avatar
FlyCaster
instructor
Posts: 508
Joined: Wed May 02, 2007 2:15 pm
Location: South Africa
Contact:

Postby FlyCaster » Tue Apr 01, 2008 11:14 am

Veci problemi su u vazduhu,prilikom letenja musica uvrce predvez(tipet) .
U vodi,desavaju se promasaji ,to je tacno,jer zbog velike povrsine (a samim tim velike zapremine,male mase tj male spec . gustine ) muve (zbog krila (kod vecih skakavaca) ,antena i biots repova-ova prosto " pobegne" od ribe.
Naprimer,cuvena Dr. Hansova Beetle (bubaljka ? :roll: ) sa Sterkfontaina je radjena od foama,sa dosta pera po stomaku,i imali smo slucajeve sa promasenim udarcima veoma cesto.
Musica se prosto izmigolji,pobegne od ribe ,kao kad foka gura loptu na vodi( 8) ) .
Moj rekord je 28 promasenin udaraca pre prve ribe,a drugar Sudesh je na 29 :( !

j***m li ga Druze Tito,ko zna sta riba misli...

User avatar
Bogi
Tyer of the Year 2009!
Posts: 2808
Joined: Fri Jan 25, 2008 7:49 pm
Contact:

Re: Uticaj repa i antena kod lova suvim musicama

Postby Bogi » Tue Apr 01, 2008 1:42 pm

riba ja mislim da nezna da broji stoga antenice mu dođu kao realno iz prirode, a sa druge strane radiće riba na istu muvu i bez antenica, kad bi znala da broji sigurno bi videla da pojedine muve imaju mnogo više nogu nego što treba..........repovi koiko pokazuju ono realno iz prirode služe i za bolju plovnost muve i lepše muva sedi na vodi..............kao i prirodna.........plus sve ono što je nabrojao flycaster, meni se dešava da se riba zaleti na muvu i onda u poslednjem deliću sekunde prepozna prevaru i krene nazad, u tom momentu kao što biva udara se mahinalna kontra i ako kojim slučajem zakačiš ribu shvatićeš da muva nije u ustima nego negde okolo na glavi pa čak i leđima i repu ribe.........pecam na sve moguće varijante muva da napomenem suve muve, pravim ih i od policelona i od grubljih visokoplivajućih materijala i sa antenicama repovima, a i bez njih nekada su veoma ubitačne na vodi, a nekada ne, prema svemu ovome može se postaviti hiljadu pitanja i većina njih će biti bez odgovora.........kad bi kojim slučajem znali kad u koje vreme i kojom se muvom riba u određeno vreme hrani verovatno nebi imali ni ovo malo riba što nam je ostalo u našim rekama..........jednostavno riba će u određeno vreme uzeti realističnu imitaciju ma kakva ona bila, a sa druge strane neće ko će ga znati više, sve to ima i dobrih a i loših osobina najviše od svega ovoga je bitno da riba to voli, prepozna kao hranu i uzima............najgore od svega ovoga je kad se nađete na vodi a riba selektivna uzima samo jednu muvu vi joj ponudite istu tu muvu ona izađe do jedno 5-10 cm ispod površine vode osmotri i vidi da nije to to i vrati se, a padne ona prirodna ona brže bolje izleti i halapljivo je uzme.........nebrojano je mnogo situacija koje nas mogu zadesiti na vodi da ne pominjem prezentaciju muva i sve one zabačaje o kojima caster voli da priča.......... :wink: pozdrav

User avatar
pex
master of fly fishing
Posts: 1816
Joined: Tue Oct 02, 2007 7:11 pm
Location: Uzice

Postby pex » Fri Apr 04, 2008 10:31 am

Slazem se sa svim, ali ipak ne verujem da riba tako lako prepozna prevaru koja je u vidu antena ovakvih ili onakvih. Mislim da je struna (tipet,predvez...kako god) glavni uzrok da se riba predomisli, iskustvo mi pokazalo da mi riba redje uzima muvu na osuncanom delu reke nego u senci....govorim o struni koja pliva dobro i o mirnijim delovima reke. U brzaku guta sve po principu ako se predomisli ostade gladna (brzina je ubija).... Isto tako mislim da ima razlike u materijalu, ne znam za policelone i visoko plivajuce materijale (ja ih slabo koristim,isuvise su mi vestacki i kruti) ali primetio sam da ima vise promasaja recimo na palmere nego na sedgeve od jelenske dlake (moje omiljene)... repovi mi ne smetaju ali ako ih je puno smetaju silueti.... a ako ih nema (pokidaju se) nista, nema razlike uzima riba jednako (recimo na majskim imitacijama gde je rep od isperaka fazana).
Ruzno bi bilo kada bi nam sve bilo jasno i kada bi znali razlog sa ponasanje ribe od slucaja do slucaja...pravili bi iste muve i pecali bi mehanicki,bez neke posebne cari....i ne bi pricali o ovim stvarima... :D
ODGOVARAM SAMO ZA ONO STO SAM REKAO, NE I ZA ONO STO STE VI RAZUMELI...

User avatar
sumadinac
master of fly fishing
Posts: 1609
Joined: Thu Apr 26, 2007 12:58 am
Location: Jos malo pa tu negde.
Contact:

Postby sumadinac » Fri Apr 04, 2008 5:12 pm

FlyCaster wrote:U vodi,desavaju se promasaji ,to je tacno,jer zbog velike povrsine (a samim tim velike zapremine,male mase tj male spec . gustine ) muve (zbog krila (kod vecih skakavaca) ,antena i biots repova-ova prosto " pobegne" od ribe.


Mislim da mogu delimicno da shvatim sta si rekao, ali povrsinu muve antena npr. kod sedzeva koje simpson pominje i repica jednodnevki od mikrofibetsa, vrlo malo povecavaju povrsinu, a i zapreminu muve. Mislim da se nisi bas najbolje izrazio, ne znam kakve veze ima antena sa zapreminom i spec.gustinom kad zanemarljivo povecava povrsinu, odnosno zapreminu muve!
Stvar je prosta svi znamo koliku povrsinu usnog otvora ima lipac, kada se uzme u obzir da na velicinu muve dodajemo i duzinu repica koji je krut i na prvi napad ribe tesko se savija, dolazi do cestih promasaja. Ja uglavnom koristim repic od petlovog pera koje je takodje kruto, ali opet dovoljno meko da se uspesno lovi. Kod repica od CDC isperaka ovakvi promasaji se svode na minimum. Imao sam situaciju da sam prosle sezone na Rzavu od 5 Adamsa spao na jedan i nakon nekoliko riba i ta jedna je ostala bez perica, svaki sledeci zabacaj tako razbucane muve dao je rezultat, tako da ni taj repic ne igra mnogo bitnu ulogu kad je lovnost u pitanju, osim sto u vecini slucajeva pomaze plovnosti.

User avatar
oldsurehand
Forum administrator
Posts: 1790
Joined: Fri Apr 27, 2007 6:46 pm
Contact:

Postby oldsurehand » Sat Apr 05, 2008 2:09 am

Ukratko-cela poenta je u gustini vezivanja. Velika razlika je izmedju 2 mala fibettsa i cetke na repu. Najgori helikopter su spent krila vecih proporcija. Takodje, gusto motano geneticko perje je OK tamo gde riba uzima na bombu, kao u penusavim freestone vodama. Na sporim krecnjackim vodama gde su kompleksna uzimanja uobicajena (podje pa se vrati, pa na kraju opet podje, a guta muvu sporo kao da je prvo lizne da proba), gusce motane muve mogu da dovedu do frustracija (a to je vecina stan standardnih komercijalnih muva).


Return to “Suve mušice”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests